Berikut Ini Berapa Banyak Orang yang Menangkap Flu Terlalu Musim Ini (Petunjuk: Ini Suatu Lot)


Kami berada di tengah-tengah musim selesema, dan berjuta-juta orang telah menangkap virus itu.

Influenza menjangkit kira-kira 6 juta hingga 7 juta orang Amerika sejak Oktober, menurut data baru dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Walaupun pegawai kesihatan rapat mengesan selesema setiap tahun, ini adalah kali pertama CDC telah menyediakan anggaran mengenai jumlah penyakit selesema di tengah-tengah musim selesema, kata agensi itu dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini (11 Jan). Biasanya, CDC menunggu hingga akhir musim selesema sebelum mengira anggaran.

Data baru juga menunjukkan bahawa, sejak Oktober, kira-kira 2.9 juta hingga 3.5 juta orang telah pergi ke doktor kerana selesema, dan 69,000 hingga 84,000 orang telah dimasukkan ke hospital akibat penyakit itu.

Anggaran adalah berdasarkan kadar hospitalisasi selesema yang disahkan yang diperolehi daripada rangkaian pengawasan yang meliputi kira-kira 8.5 peratus daripada penduduk A.S., atau kira-kira 27 juta orang, kata CDC.

Anggaran akan dikemas kini sepanjang musim selesema.

Jumlah penyakit selesema dan kemasukan ke hospital boleh berubah secara meluas setiap tahun bergantung kepada banyak faktor, termasuk jenis virus yang beredar, berapa awal musim bermula, seberapa baik vaksin flu berfungsi untuk mencegah penyakit dan berapa banyak orang yang mendapat vaksin. Sejak 2010, jumlah kes jangkitan tahunan adalah antara 9.3 juta pada musim 2011-2012 kepada 49 juta pada musim 2017-2018, menurut CDC. (Anggaran musim ini tidak dapat dibandingkan dengan anggaran musim sebelumnya kerana musim selesema semasa masih berjalan.)

CDC mengesyorkan vaksin selsema untuk semua orang berumur 6 bulan ke atas untuk mencegah selesema.

Originally diterbitkan pada Sains Hidup.