Bagaimana Sebuah Kumpulan Penasihat Freelance Akan Bantu Syarikat Anda Melakukan Dan Berkembang<div _ngcontent-c14 = "" innerhtml = "

Getty

Tenaga kerja yang fleksibel dan dicampur adalah realiti sekarang, dan hampir pasti akan terus berkembang pada masa akan datang. & Nbsp; Memandangkan lebih banyak profesional terkemuka memilih pekerjaan bebas daripada kerja sepenuh masa, syarikat-syarikat besar dan mantap serta permulaan semakin mengenali manfaat mengetuk pakar-pakar luar ini untuk membantu projek penting, masa yang sensitif.

Kenapa tenaga kerja yang fleksibel, bercampur-campur? & Nbsp; Nah, ia membolehkan permulaan yang sedikit diketahui untuk merampas profesional teknikal teratas yang mereka tidak dapat menarik atau mampu sebagai sewa sepenuh masa, dan mengakses kepakaran hanya dengan jumlah masa yang diperlukan. & Nbsp; Atau ia & nbsp; membantu syarikat ekonomi lama mencari & nbsp; freelancer dengan kombinasi betul kemahiran dan pengalaman Blockchain untuk mempercepatkan pembangunan produk baharu yang kritikal. & Nbsp; Bayangkan kos dan kesukaran bersaing dengan Google atau Apple dalam menarik ahli Blockchain sebagai sewa sepenuh masa.

Pengurusan kos dan akses tepat pada masanya keahlian kritikal adalah tarikan-tarikan kembar yang telah menyampaikan pemimpin dan kakitangan SDM ke langkah pintu revolusi bebas.

Tetapi, banyak organisasi secara strategik, beroperasi, dan pentadbiran tidak cukup bersedia untuk primitif lepas. & nbsp; Seperti Stephane Kasriel, Ketua Pegawai Eksekutif Upwork, disebut dalam satu kebelakangan ini temuduga dengannya, tenaga kerja yang fleksibel, dicampur adalah peralihan mega. & nbsp; Revolusi bebas meninggikan hubungan yang paling asas dalam perniagaan: antara pekerja dan majikannya.

Oleh itu, bagaimanakah syarikat bersedia untuk kemasukan 2.0nya sebagai tenaga kerja yang fleksibel? & Nbsp; & nbsp; Mulakan dengan mengiktiraf syarikat anda sudah bergantung kepada freelancer dan membuat kumpulan penasihat bebas untuk mengajar dan memberi nasihat tentang cara & nbsp; memastikan hubungan yang produktif dan saling memuaskan dengan freelancers.

Alat # 1: Tetapkan & nbsp; Kumpulan Penasihat Freelance

Terdapat beberapa contoh; konsep kumpulan penasihat bebas masih jauh di hadapan lengkung. & nbsp; & nbsp; Berikut adalah rasionalnya: & nbsp; Organisasi semakin bergantung kepada tenaga kerja yang fleksibel, yang menyatukan freelancers dan kakitangan sepenuh masa. & Nbsp; Bagi organisasi yang melihat tenaga kerja yang fleksibel, bersesuaian dengan prestasi masa depan mereka, masuk akal untuk mengoptimumkan bagaimana freelancer dipilih, digunakan, digunakan dan diuruskan. & Nbsp; Syarikat pemikiran maju akan & nbsp; secara aktif mencari maklum balas freelancer 'dalam cara teratur, & & nbsp; belajar dari pengalaman, cadangan dan cadangan mereka.

Organisasi anda mungkin menugaskan rakan sekutu HR untuk menjalankan temuduga atau menjalankan tinjauan, mengkritik nombor dan melaporkan kepada pengurusan. & Nbsp; Tetapi, pendekatan yang lebih kukuh adalah untuk mewujudkan kumpulan penasihat bebas yang memenuhi hampir dan separa setiap tahun, dan menghantar mesej yang jelas tentang perkara freelancers. & Nbsp; Pilih freelancer yang dihormati dan sertakan kakitangan dalaman yang penting – secara langsung atau tidak langsung – kepada kejayaan apa-apa usaha peningkatan. & Nbsp; Kumpulan penasihat freelance yang berkesan akan membantu pihak pengurusan memahami dan meningkatkan pengalaman para freelancer terkemuka yang bekerja untuk organisasi, seberapa baik mereka digunakan dan diuruskan, dan bidang di mana perubahan akan bermanfaat.

Kerana ia adalah & nbsp; kumpulan penasihat terutamanya luaran, mengharapkan mereka mengenal pasti & nbsp; masalah yang nyata dan muncul, tetapi terpulang kepada organisasi anda untuk memperbaikinya. & Nbsp; Matlamat kumpulan bebas penasihat adalah untuk menentukan S.W.O.T., kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman. & Nbsp; Tugas organisasi anda untuk memilih keutamaan untuk memperbaiki, menyusun pelan perubahan, dan melaksanakannya.

Dalam usaha seperti ini, kurang kerap kali: agenda tajam, mengekalkan perbualan, dan memenuhi hampir tidak lebih dari 90 – 120 minit. & Nbsp; Seorang pengerusi diperlukan, seseorang yang mempunyai kemahiran pengurusan pasukan yang kuat, termasuk, dihormati, dan mempunyai telinga pengurusan kanan. & Nbsp; Satu peringatan tambahan: membayar penyertaan freelancer kadar biasa mereka; ini adalah kerja.

Alat # 2: Gunakan Rangka Kerja ini

Kesediaan bebas adalah perjalanan yang kebanyakan organisasi belum diambil. & Nbsp; & nbsp; Exxon Mobil, majikan korporat pertama saya, mempunyai falsafah pegawai yang tidak rasmi yang pergi: "Jika kemahiran penting kepada kami, kami akan memilikinya." & Nbsp; Begitu juga syarikat yang paling besar. & Nbsp; Tetapi, falsafah itu telah terganggu oleh #freelancerevolution, dan pemimpin syarikat menyedari bahawa mereka memerlukan akses mudah ke kemahiran kritikal, & nbsp; bukan pemilikan. & nbsp; Dan, untuk menarik minat para freelancer, mereka perlu menimbang semula budaya dan operasi.

Dalam buku saya Bakat Agile, dan dalam a artikel baru-baru ini untuk Forbes, Saya telah berkongsi enam faktor penyelarasan yang membuat atau memecahkan tenaga kerja yang fleksibel, dicampur, serta tinjauan ringkas organisasi anda boleh digunakan untuk menilai kekuatan dan kelemahan penjajaran, dan mengenal pasti keutamaan untuk penambahbaikan. & Nbsp; Model kesediaan freelance diberikan di bawah. & Nbsp; Ia merupakan rangka kerja yang berguna untuk kumpulan penasihat bebas yang digunakan untuk menilai apa yang mungkin kita panggil kesediaan freelance S.W.O.T., dan menumpukan perhatian kepada bidang kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman yang berkaitan dengan frekuensi:

Kesediaan #Freelancerevolution

Jon Younger

 • Penjajaran strategik. Peranan freelancer adalah jelas dan disampaikan dengan baik
 • Penjajaran prestasi. Matlamat, peranan dan tonggak perjudian adalah jelas
 • Penjajaran pasukan. Freelances dianggap sebagai sebahagian daripada pasukan
 • Penjajaran pengurusan. Pengurus adalah mahir dalam bekerja dengan freelancer
 • Penjajaran pentadbiran. Dasar merawat freelancer sebagai pemegang kepentingan yang dihargai
 • Penjajaran kerja. Tugasan kerja yang diberikan freelancer adalah wajar dan sesuai

Alat # 3: Menjalankan Satu S.W.O.T Tahunan daripada Tenaga Kerja Freelance

Terdapat nilai yang jelas dalam HR yang mengambil minat yang lebih tinggi dalam freelancer; Peranan HR secara tradisinya mengabaikan pekerja bukan tradisional dan mewakilkan hubungan dengan Perolehan. & Nbsp; Hari ini kita lebih cenderung melihat HR bermain peranan aktif dalam menetapkan strategi tenaga kerja, membina hubungan dengan platform bakat dalam talian, atau membina sendiri komuniti freelance dalam talian. & nbsp; & nbsp; Tidak ada cara yang lebih baik untuk HR dan kumpulan penasihat bebas untuk menyumbangkan bersama daripada menghasilkan S.W.O.T tahunan. penilaian "status freelancing". & nbsp; Kami mengesyorkan tumpuan kepada cara memperkukuhkan kekuatan, mengurangkan kelemahan dan ancaman, dan memanfaatkan sepenuhnya kesempatan untuk meningkatkan pulangan syarikat ke atas pelaburannya dalam freelancers.

Dalam menghasilkan S.W.O.T. freelance tahunan, HR perlu bekerjasama rapat dengan kumpulan penasihat bebas dalam meninjau sampel kedua-dua freelancer dan kakitangan dalaman dan pengurus yang bekerja dengan mereka. & Nbsp; An contoh jenis tinjauan yang boleh digunakan oleh kumpulan penasihat bebas disediakan dalam artikel sebelumnya yang kami menerbitkan beberapa bulan lalu.

Potensi untuk Sumbangan Lebih Besar oleh Kumpulan Penasihat Freelance

Matlamat segera kumpulan penasihat bebas meningkatkan pulangan ke atas dolar bebas yang dibelanjakan, dan berbuat demikian dengan mencadangkan cara untuk meningkatkan bagaimana kerja lepas dan freelancers diuruskan. & Nbsp; Tetapi, dari masa ke masa mudah untuk membayangkan kumpulan penasihat yang menyediakan & nbsp; bimbingan & nbsp; dari segi yang lebih luas, contohnya:

 • Penjajaran strategi – Apakah implikasi utama tenaga kerja yang sangat fleksibel dan dicampur dalam perniagaan kami?
 • Jajaran prestasi – Adakah kami ditubuhkan untuk kejayaan dalam bagaimana pasukan kakitangan kami fleksibel, dicampur, projek?
 • Jajaran pasukan – Bagaimana kita dapat dengan lebih berkesan memulakan pasukan projek campuran yang baru?
 • Penjajaran pengurus – Adakah pengurus kami pembina pasukan mega yang mereka perlukan untuk membawa kakitangan dalaman dan freelancers bersama-sama?
 • Jajaran pentadbiran – & nbsp; Adakah kami secara administratif menguruskan freelancer seperti mereka yang berkepentingan?
 • Penjajaran kerja – Adakah kita membahagikan kerja dengan bijak & nbsp; supaya & nbsp; pemegang freelancer ditubuhkan untuk kejayaan?

Sebaliknya, penciptaan dan kerja kumpulan penasihat bebas & nbsp; adalah lanjutan daripada inisiatif ERG. & Nbsp; Sebagai revolusi bebas terus membina, lebih banyak organisasi akan mendapati & nbsp; penting untuk mendengar pengalaman, cadangan, dan cadangan para freelancer mereka. & nbsp; Saya tidak sabar-sabar untuk berkongsi dengan pembaca contoh syarikat di sini dan di seluruh dunia.

& nbsp;

">

Tenaga kerja yang fleksibel, bercampur adalah satu kenyataan sekarang, dan hampir pasti akan terus berkembang pada masa akan datang. Memandangkan lebih banyak profesional terkemuka memilih pekerjaan bebas daripada kerja sepenuh masa, syarikat-syarikat besar dan mantap serta permulaan semakin mengiktiraf manfaat mengetuk pakar luaran ini untuk membantu projek penting, masa yang sensitif.

Kenapa tenaga kerja yang fleksibel dan bercampur berkembang? Nah, ia membolehkan permulaan yang sedikit diketahui untuk merampas profesional teknikal teratas yang tidak dapat mereka tarik atau mampu sebagai sewa sepenuh masa, dan mengakses kepakaran hanya dengan jumlah masa yang diperlukan. Atau ia membantu sebuah syarikat ekonomi lama mencari freelancer dengan gabungan keterampilan dan pengalaman Blockchain yang tepat untuk mempercepatkan pembangunan produk baru yang kritikal. Bayangkan kos dan kesukaran bersaing dengan Google atau Apple dalam menarik ahli Blockchain sebagai sewa sepenuh masa.

Pengurusan kos dan akses tepat pada masanya keahlian kritikal adalah tarikan-tarikan kembar yang telah menyampaikan pemimpin dan kakitangan SDM ke langkah pintu revolusi bebas.

Tetapi, banyak organisasi secara strategik, beroperasi, dan pentadbiran tidak cukup bersedia untuk primitif lepas. Seperti Stephane Kasriel, Ketua Pegawai Eksekutif Upwork, disebut dalam satu kebelakangan ini temuduga dengannya, tenaga kerja yang fleksibel, campuran adalah pergerakan mega. Revolusi bebas meninggikan hubungan yang paling asas dalam perniagaan: antara pekerja dan majikannya.

Oleh itu, bagaimanakah syarikat bersedia untuk masuk 2.0 kerana tenaga kerja yang fleksibel? Mulakan dengan mengiktiraf syarikat anda sudah bergantung kepada freelancers dan membuat kumpulan penasihat bebas untuk mengajar dan memberi nasihat tentang bagaimana memastikan hubungan yang produktif dan saling memuaskan dengan para pelawat bebas.

Alat # 1: Mewujudkan Kumpulan Penasihat Freelance

Terdapat beberapa contoh; konsep kumpulan penasihat bebas masih jauh di hadapan lengkung. Berikut adalah alasan: Organisasi semakin bergantung pada tenaga kerja yang fleksibel, yang menyatukan freelancers dan kakitangan sepenuh masa. Bagi organisasi yang melihat tenaga kerja yang fleksibel, bersesuaian dengan prestasi masa depan mereka, masuk akal untuk mengoptimumkan bagaimana freelancer dipilih, digunakan, digunakan dan diuruskan. Syarikat pemikiran maju akan secara aktif mencari maklum balas freelancer dengan cara teratur, dan belajar daripada pengalaman, cadangan dan cadangan mereka.

Organisasi anda mungkin menugaskan rakan sekutu HR untuk menjalankan temuduga atau menjalankan tinjauan, mengkritik nombor dan melaporkan kepada pihak pengurusan. Tetapi, pendekatan yang lebih kuat adalah untuk mencipta kumpulan penasihat bebas yang memenuhi hampir dan separa setiap tahun, dan menghantar mesej yang jelas bahawa para freelancers itu penting. Pilih freelancer yang dihormati dan sertakan kakitangan dalaman yang penting – secara langsung atau tidak langsung – kepada kejayaan sebarang usaha penambahbaikan. Kumpulan penasihat freelance yang berkesan akan membantu pihak pengurusan memahami dan meningkatkan pengalaman para freelancer terkemuka yang bekerja untuk organisasi, seberapa baik mereka digunakan dan diuruskan, dan bidang di mana perubahan akan bermanfaat.

Kerana ia adalah kumpulan penasihat terutamanya di luar, mengharapkan mereka mengenal pasti masalah yang nyata dan muncul, tetapi terpulang kepada organisasi anda untuk membetulkannya. Matlamat kumpulan bebas penasihat adalah untuk menentukan S.W.O.T., kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman. Tugas organisasi anda untuk memilih keutamaan untuk memperbaiki, menyusun pelan perubahan, dan melaksanakannya.

Dalam usaha seperti ini, kurang kerap kali: agenda tajam, mengekalkan perbualan, dan memenuhi hampir tidak lebih dari 90 – 120 minit. Seorang pengerusi diperlukan, seseorang yang mempunyai kemahiran pengurusan pasukan yang kuat, adalah inklusif, dihormati, dan mempunyai telinga pengurusan kanan. Satu peringatan tambahan: membayar penyertaan freelancer kadar biasa mereka; ini adalah kerja.

Alat # 2: Gunakan Rangka Kerja ini

Kesediaan bebas adalah perjalanan yang kebanyakan organisasi belum diambil. Exxon Mobil, majikan korporat pertama saya, mempunyai falsafah pegawai yang tidak rasmi yang pergi: "Jika kemahiran penting kepada kami, kami akan memilikinya." Begitu juga syarikat yang paling besar. Tetapi, falsafah itu telah terganggu oleh #freelancerevolution, dan pemimpin syarikat menyedari bahawa mereka memerlukan akses yang mudah untuk kemahiran kritikal, bukan pemilikan. Dan, untuk menarik minat para freelancer, mereka perlu menimbang semula budaya dan operasi.

Dalam buku saya Bakat Agile, dan dalam a artikel baru-baru ini untuk Forbes, Saya telah berkongsi enam faktor penyelarasan yang membuat atau memecahkan tenaga kerja yang fleksibel, dicampur, serta tinjauan ringkas organisasi anda boleh digunakan untuk menilai kekuatan dan kelemahan penjajaran, dan mengenal pasti keutamaan untuk penambahbaikan. Model kesediaan freelance diberikan di bawah. Ia merupakan rangka kerja yang berguna untuk kumpulan penasihat bebas yang digunakan untuk menilai apa yang mungkin kita panggil kesediaan freelance S.W.O.T., dan menumpukan perhatian kepada bidang kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman yang berkaitan dengan frekuensi:

Kesediaan #Freelancerevolution

Jon Younger

 • Penjajaran strategik. Peranan freelancer adalah jelas dan disampaikan dengan baik
 • Penjajaran prestasi. Matlamat, peranan dan tonggak perjudian adalah jelas
 • Penjajaran pasukan. Freelances dianggap sebagai sebahagian daripada pasukan
 • Penjajaran pengurusan. Pengurus adalah mahir dalam bekerja dengan freelancer
 • Penjajaran pentadbiran. Dasar merawat freelancer sebagai pemegang kepentingan yang dihargai
 • Penjajaran kerja. Tugasan kerja yang diberikan freelancer adalah wajar dan sesuai

Alat # 3: Menjalankan Satu S.W.O.T Tahunan daripada Tenaga Kerja Freelance

Terdapat nilai yang jelas dalam HR yang mengambil minat yang lebih tinggi dalam freelancer; Peranan HR secara tradisi mengabaikan pekerja bukan tradisional dan mewakilkan hubungan dengan Perolehan. Hari ini kita lebih cenderung melihat HR bermain peranan aktif dalam menetapkan strategi tenaga kerja, membina hubungan dengan platform bakat dalam talian, atau membina sendiri komuniti freelance dalam talian. Tidak ada cara yang lebih baik untuk HR dan kumpulan penasihat bebas untuk menyumbangkan bersama daripada menghasilkan S.W.O.T tahunan. penilaian "keadaan freelancing". Kami mengesyorkan tumpuan kepada cara memperkukuhkan kekuatan, mengurangkan kelemahan dan ancaman, dan memanfaatkan sepenuhnya kesempatan untuk meningkatkan pulangan syarikat ke atas pelaburannya dalam freelancers.

Dalam menghasilkan S.W.O.T. freelance tahunan, HR harus bekerjasama rapat dengan kumpulan penasihat bebas dalam meninjau sampel kedua freelancers dan kakitangan dalaman dan pengurus yang bekerja dengan mereka. An contoh jenis tinjauan yang boleh digunakan oleh kumpulan penasihat bebas disediakan dalam artikel sebelumnya yang kami menerbitkan beberapa bulan lalu.

Potensi untuk Sumbangan Lebih Besar oleh Kumpulan Penasihat Freelance

Matlamat segera kumpulan penasihat bebas meningkatkan pulangan ke atas dolar bebas yang dibelanjakan, dan berbuat demikian dengan mencadangkan cara untuk memperbaiki bagaimana kerja lepas dan freelancers diuruskan. Tetapi, dari waktu ke waktu, mudah untuk membayangkan kumpulan penasihat menyediakan panduan yang lebih luas, sebagai contoh:

 • Penjajaran strategi – Apakah implikasi utama tenaga kerja yang sangat fleksibel dan dicampur dalam perniagaan kami?
 • Jajaran prestasi – Adakah kami ditubuhkan untuk kejayaan dalam bagaimana pasukan kakitangan kami fleksibel, dicampur, projek?
 • Jajaran pasukan – Bagaimana kita dapat dengan lebih berkesan memulakan pasukan projek campuran yang baru?
 • Penjajaran pengurus – Adakah pengurus kami pembina pasukan mega yang mereka perlukan untuk membawa kakitangan dalaman dan freelancers bersama-sama?
 • Penjajaran pentadbiran – Adakah kami secara administratif menguruskan freelancer seperti mereka yang berkepentingan?
 • Penjajaran kerja – Adakah kita membahagikan kerja dengan bijak supaya peniaga bebas ditubuhkan untuk berjaya?

Dalam satu aspek, penciptaan dan kerja kumpulan penasihat bebas adalah lanjutan daripada inisiatif ERG. Oleh kerana revolusi bebas terus membina, lebih banyak organisasi akan mendapati penting untuk mendengar pengalaman, cadangan, dan cadangan para freelancer mereka. Saya tidak sabar-sabar untuk berkongsi dengan pembaca contoh syarikat di sini dan di seluruh dunia.