Bagaimana Plat Lesen 'NULL' mendarat Satu Hacker dalam Tiket Neraka


Joseph Tartaro tidak pernah bermaksud menyebabkan masalah ini. Terutama untuk dirinya sendiri.

Pada akhir 2016, Tartaro memutuskan untuk mendapatkan plat lesen kesombongan. Seorang penyelidik keselamatan oleh perdagangan, dia menonjol kemungkinan yang berkaitan dengan kerjanya: SEGFAULT, mungkin, atau ada kaitannya dengan kelemahan. Menapis pilihannya, dia mula menaip "penunjuk null," tetapi menangkap dirinya selepas perkataan pertama. NULL. Lucu. "Ideanya ialah saya akan mendapatkan VOID untuk kereta isteri saya, jadi jalan masuk kami akan NULL dan VOID," kata Tartaro.

Lelucon mempunyai lapisan, walaupun. Seperti yang diketahui oleh Tartaro, dan seperti yang dijelaskan dalam satu ceramah baru-baru ini di persidangan hacker Defcon, "null" juga merupakan rentetan teks yang dalam banyak bahasa pengaturcaraan menandakan nilai yang kosong atau tidak ditentukan. Kepada banyak komputer, null adalah yang tidak sah.

Seting itu juga mempunyai punchline kejam-satu yang meninggalkan Tartaro pada satu titik yang menghadapi $ 12,049 denda lalu lintas salah menghantarnya. Dia masih tidak pasti jika dia akan dapat mendaftarkan semula keretanya tahun ini tanpa membayar tiket orang lain. Dan terima kasih kepada gelung Kafkaesque yang ditangkapnya, tidak jelas apakah petikan itu akan berhenti datang.

Set Tidak Setuju

Dalam perbualan Defcon, Tartaro memainkan idea bahawa dia pada mulanya berharap plat NULL boleh membebaskannya daripada tiket-yang, apabila dimasukkan ke dalam pangkalan data pelanggar, pelanggaran itu secara harfiah tidak akan dikira. Tetapi dia berkata sekarang bahawa pranks sebenarnya bukan tumpuan awalnya. Jika apa-apa, dia terkejut bahawa laman web DMV California membiarkannya mendaftar NULL di tempat pertama.

Tahun pertama sebagai pemandu NULL adalah tidak teratur. Tetapi apabila tiba masanya untuk mendaftar semula pada 2017, laman web DMV tidak lagi menerima NULL sebagai pilihan. "Ia memecah laman web," kata Tartaro. Khususnya, laman web itu memberitahunya bahawa plat lesen dan Nombor Pengenalan Kenderaan yang telah dimasukkannya tidak sah. Tetapi Tartaro masih dapat menggunakan nombor rujukan untuk memperbaharui. Dia tidak berfikir lebih jauh daripada itu.

Beliau juga tidak memikirkan banyak tiket yang diperolehnya pada awal tahun 2018, kerana tidak mempunyai pelekat pendaftaran yang sesuai di plat lesennya. Tartaro mengesyaki seseorang mengikisnya untuk menggunakan kereta mereka sendiri. Dia berfikir untuk melawannya, tetapi denda itu hanya $ 35, jadi dia memutuskan untuk membayarnya dan meneruskan hidupnya.

Kemudian datang petikan. Puluhan daripada mereka, didepositkan secara besar-besaran ke peti melnya. Pelanggaran parkir, pelanggaran berhenti, denda $ 37, $ 60, $ 74, $ 80, dari Fresno ke Rancho Cucamonga. "Saya tidak pernah ke Fresno," kata Tartaro.

Nor telah Tartaro pergi di luar negeri, jenayah yang berkaitan dengan tempat letak kereta. Sebaliknya, dengan membayar tiket $ 35 itu, nampaknya sebuah pangkalan data di mana kini dikaitkan NULL dengan maklumat peribadinya. Yang bermaksud bahawa pada bila-bila masa polis trafik terlupa untuk mengisi nombor plat lesen pada petikan, denda secara automatik akan dihantar kepada Joseph Tartaro.

Tiket itu adalah untuk Hondas, Toyotas, Mercedes. (Tartaro memandu Infiniti.) Pada satu ketika, Tartaro berkata, dia menerima dua tiket yang ditulis di Kolej Cyprus dalam masa satu jam untuk satu sama lain-untuk dua kenderaan yang berbeza. Dia terpaksa menukar pendaftaran semasa rehat makan tengah hari. Lebih buruk lagi, petikan yang masuk seolah-olah terpakai secara retroaktif.

"Saya ada tiket dari 2014," kata Tartaro. "Saya tidak mempunyai plat tadi."

Citations 'R' Us

Denda semua dihantar oleh sebuah syarikat swasta yang dinamakan Pusat Pemprosesan Citation, yang, memproses petikan tempat letak kereta. Tetapi memanggil mereka, kata Tartaro, terbukti sia-sia.

"Saya menjangkau syarikat ini, dan mereka pada dasarnya mengatakan bahawa saya perlu membuktikan tanpa keraguan bahawa beratus-ratus tiket itu bukan milik saya. Cuba bercakap dengan pengurus tidak pergi ke mana-mana, "kata Tartaro. "Dia suka, anda perlu menghantar semula semua ini kepada kami."