Bagaimana Pemimpin Meningkatkan Kesihatan Mental?<div _ngcontent-c16 = "" innerhtml = "

Satu daripada empat orang di dunia akan terjejas oleh gangguan mental atau neurologi pada satu ketika sepanjang hidup mereka, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Sebenarnya, kira-kira 450 juta orang kini menderita akibat keadaan seperti ini hari ini, menjadikan gangguan mental sebagai salah satu penyebab utama kesihatan dan kecacatan di seluruh dunia. & Nbsp;

Sejak hari ini adalah Hari Kesihatan Mental Sedunia – hari yang ditumpukan kepada advokasi, kesedaran dan pendidikan di sekeliling kesihatan mental – nampaknya masa yang baik bagi pemimpin untuk mempertimbangkan apa yang mereka boleh lakukan untuk menjaga kesihatan mereka sendiri dan pasukan mereka. Berikut adalah beberapa langkah praktikal yang boleh diambil:

1. & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; Mengenali gejala

"Kebimbangan, kemurungan dan tekanan berkait rapat dan sering bertindih, jadi penting untuk mengetahui mengenali tanda awal mereka," kata & nbsp;Neel Burton, pakar psikiatri terkemuka dan pengarang buku baru, & nbsp;Hypersanity: Thinking Beyond Thinking. "Gejala-gejala ini bervariasi dari satu orang ke orang lain, tetapi yang biasa termasuk kesukaran untuk menumpukan perhatian, kesunyian, kerengsaan atau pergolakan, mengatakan atau melakukan perkara-perkara yang tidak sesuai, kehilangan rasa humor dan perspektif seseorang atau berundur dari situasi sosial dan mengabaikan aktiviti dan hubungan luar.

Oleh kerana kesihatan mental yang buruk dapat menjejaskan pemikiran kita, kita boleh berjuang untuk mengenali tanda-tanda dan gejala-gejala itu dalam diri kita sendiri, lanjutnya. Akibatnya, kita mungkin perlu bergantung pada keluarga, rakan dan rakan sekerja untuk memberitahu kami dan kami mesti bersedia untuk mempercayai penghakiman mereka.

Petua-petua utama Burton untuk menguruskan isu-isu kesihatan mental termasuk tidak menggigit lebih banyak daripada kita boleh mengunyah ("memecah tugas besar menjadi lebih kecil dan menetapkan tarikh akhir yang realistik untuk menyelesaikannya"); menghabiskan lebih banyak masa dengan rakan-rakan simpatisan dan rakan sekerja; melakukan lebih banyak perkara yang biasanya kita nikmati; pergi ke luar; dan tidur sebentar.

2. & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; Dapatkan masa yang sedar

"Kesihatan mental kami mempengaruhi bagaimana kita berfikir, merasa dan bertindak," kata Gillian Higgins, seorang peguam jenayah antarabangsa, pengasas & nbsp;Meditasi Praktikal dan pengarang buku baru, Kesedaran di Tempat Kerja dan Rumah. "Ia membantu menentukan bagaimana kita mengendalikan tekanan, berkaitan dengan orang lain, dan membuat pilihan. Walau bagaimanapun, sering diabaikan & nbsp; dalam tergesa-gesa untuk memastikan kecekapan, output dan pertumbuhan komersil. & Nbsp; Dengan tarikh akhir yang ketat, pelanggan untuk memuaskan hati dan e-mel yang berterusan, keadaan kesejahteraan emosi, psikologi dan sosial kita boleh tidak dicentang terlalu lama , menyebabkan stres di tempat kerja, kebimbangan dan juga kemurungan. "

Higgins mengesyorkan kesedaran sebagai amalan untuk mengekalkan kesihatan mental yang baik. "Kesedaran telah wujud selama beribu-ribu tahun dan melibatkan perhatian pada momen-momen kehidupan seharian dengan rasa ingin tahu dan keterbukaan, dengan tujuan," katanya. "Pada terasnya, ia mengajak kita untuk mendekati kehidupan dengan sikap keingintahuan dan kebaikan yang lembut terhadap diri kita sendiri."

Kesedaran juga mempunyai kesan meningkatkan daya tahan dan belas kasihan kita dari masa ke masa, menurut Higgins, dengan sifat-sifat ini membantu kita menjaga kesihatan mental kita. "Mereka membolehkan kita melihat ketika kita menderita dan merespon secara sensitif, bukannya mengalahkan diri atau bergerak terus ke dalam mod penyelesaian masalah," katanya. "Apabila kita menaruh belas kasihan untuk diri kita sendiri, dan yang lain, kita lebih cenderung melihat ketika orang-orang di sekeliling kita goyah dan memerlukan sokongan."

3. & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; Jangan lupa untuk meratap

"Burnout datang sebagai akibat daripada menghabiskan kerja terlalu lama," kata Chris Griffiths, pakar kreatif dan pengasas perisian produktiviti kreatif & nbsp;Ayoa. & nbsp; "Bekerja tanpa rehat mengalihkan kita secara mental. Bukan sahaja kita mengurangkan motivasi kita, kita menutup bahagian-bahagian yang paling kreatif di dalam otak kita. Untuk memerangi ini, kita perlu meluangkan masa untuk menari-nari. Pergi berjalan-jalan atau lakukan beberapa doodling – dan mengukir masa tertentu untuk melakukan ini. Dengan memecah kerja yang terfokus dengan masa yang bebas daripada tekanan, anda akan membantu mengekalkan kesihatan mental anda dan meningkatkan kreativiti anda. "

Griffiths percaya bahawa menjaga kesihatan mental pasukan adalah bahagian penting dalam peranan pemimpin. "Memastikan setiap pekerja individu merasa bahawa mereka dihargai dan bertujuan dalam peranan mereka," katanya. "Tenaga kerja yang selesa dengan membuat kesilapan kurang berkemungkinan menghabiskan masa menegaskan atau merasa cemas tentang hasil mencuba idea baru mereka. Memberi orang masa dan ruang untuk menjadi kreatif adalah salah satu cara terbaik pemimpin dapat memberi ganjaran kepada pekerja mereka. Ia semulajadi meningkatkan rasa bernilai dan pencapaian mereka di tempat kerja. "

4. & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; Menghormati teras anda

"Cara pemimpin perniagaan memelihara kesihatan mental mereka di tempat kerja tidak berbeza dengan cara mereka dapat membantu memelihara kewarasan pasukan mereka," kata Mark Simmonds, pengarang Pecahan dan Pembaikan: Kisah Tekanan Bapa dan Kejayaan. "Semua yang saner adalah, semakin produktif mereka menjadi. Tetapi kita semua dipotong dari kain yang berbeza. "& Nbsp;

Simmonds berhujah bahawa adalah penting untuk mewujudkan persekitaran kerja yang memberi tenaga kepada kedua-dua introvert dan extrovert. Beliau juga mengesyorkan agar para pemimpin memastikan mereka memahami sama ada mereka dan ahli pasukan mereka terutamanya didorong oleh tugas atau didorong orang. "Sesuaikan orang dengan tugas yang paling memuaskan motivasi mereka," katanya.

Satu lagi pertimbangan penting, kata Simmonds, adalah memahami cita-cita anda sendiri dan orang lain. "Apa jangkaan yang anda letakkan kepada orang lain di sekeliling anda?" Dia bertanya. "Setuju tahap cita-cita yang berbeza dengan individu yang berlainan untuk meregangkan orang sejauh mereka mahu diregangkan."

5. & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; Bekerja pada kecerdasan fizikal anda

Apabila tahap kortisol hormon stres anda terlalu tinggi, ia merendahkan tahap tiga bahan kimia 'merasa baik': dopamin (keseronokan), serotonin (kepunyaan) dan oxytocin (kebahagiaan), bersama dengan hormon DHEA (daya hidup) . Sekiranya tidak disedari, ketidakseimbangan ini boleh memberi kesan kepada kesihatan mental kita. Jadi, apakah penyelesaiannya?

"Kenal pasti pencetus tekanan anda dan apa yang terlalu laju seperti dalam & nbsp;anda badan, "& nbsp; mencadangkan Patricia Peyton, penulis buku kesejahteraan Perisikan Fizikal. "Sebagai contoh, anda mungkin merasa ketegangan, atau perubahan dalam pernafasan atau denyutan jantung anda. Sekiranya anda mula mengalami tanda-tanda dan gejala-gejala tersebut, gunakan pernafasan bernafas & nbsp; (senaman tetap nafas dan nafas) dan senaman untuk mendapatkan hati anda. Juga bekerja pada daya tahan anda dengan melepaskan kekecewaan dan belajar dari kesilapan anda. "

Peyton juga menawarkan nasihat berikut kepada para pemimpin: "Berjaga-jaga untuk orang yang terlambat bekerja, tidak mengambil hari cuti atau mengutamakan kecergasan fizikal, atau menjadi marah atau ditarik balik – dan mempunyai perbualan berani untuk mengatasinya. Keseimbangan matlamat anda sendiri dengan memahami agenda orang lain, dan menggalakkan sikap positif, realistik, kolaboratif dan kreatif untuk berubah. "

6. & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; Mula di bahagian atas … kemudian bawa ke pasukan

"Kerana kita memberi ganjaran kepada orang kerana bekerja keras, kita kadang-kadang mendedahkan yang bertentangan – downtime," kata & nbsp;Chris Dyer, pakar prestasi, penceramah, perunding, pengasas firma perkhidmatan pemeriksaan & nbsp;PeopleG2 dan pengarang & nbsp;Kuasa Budaya Syarikat. "Ini termasuk rehat dan relaksasi yang diperlukan, tetapi, apabila tujuannya, ia lebih penting lagi. Membuka diri dengan pemikiran yang mendalam dan interaksi di luar waktu mencetuskan inovasi sambil menyumbang kepada kesihatan mental yang baik. "

Dyer menasihatkan para pemimpin untuk menjadualkan masa reflektif ke dalam kalendar mereka kerana mereka "membantu kami menetapkan keutamaan dan berkembang dalam pandangan kami." Ia juga menekankan betapa pentingnya menetapkan nada yang betul di bahagian atas. "Orang tidak boleh dijangka membaca e-mel apabila mereka berada di luar jam. Mereka memerlukan masa untuk mengisi semula dan mendapat keuntungan daripada hubungan peribadi mereka. "

">

Satu daripada empat orang di dunia akan terjejas oleh gangguan mental atau neurologi pada satu ketika sepanjang hidup mereka, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Malah, kira-kira 450 juta orang kini menderita akibat keadaan seperti ini hari ini, menjadikan gangguan jiwa salah satu punca utama kesihatan dan kecacatan di seluruh dunia.

Sejak hari ini adalah Hari Kesihatan Mental Sedunia – hari yang ditumpukan kepada advokasi, kesedaran dan pendidikan di sekeliling kesihatan mental – nampaknya masa yang baik bagi pemimpin untuk mempertimbangkan apa yang mereka boleh lakukan untuk menjaga kesihatan mereka sendiri dan pasukan mereka. Berikut adalah beberapa langkah praktikal yang boleh diambil:

1. Mengenali gejala

"Kebimbangan, kemurungan dan tekanan berkait rapat dan sering bertindih, jadi penting untuk mengetahui mengenali tanda awal mereka," kata Neel Burton, seorang psikiatri terkemuka dan pengarang buku baru, Hypersanity: Thinking Beyond Thinking. "Gejala-gejala ini bervariasi dari satu orang ke orang lain, tetapi yang biasa termasuk kesukaran untuk menumpukan perhatian, kesunyian, kerengsaan atau pergolakan, mengatakan atau melakukan perkara-perkara yang tidak sesuai, kehilangan rasa humor dan perspektif seseorang atau berundur dari situasi sosial dan mengabaikan aktiviti dan hubungan luar.

Oleh kerana kesihatan mental yang buruk dapat menjejaskan pemikiran kita, kita boleh berjuang untuk mengenali tanda-tanda dan gejala-gejala itu dalam diri kita sendiri, lanjutnya. Akibatnya, kita mungkin perlu bergantung pada keluarga, rakan dan rakan sekerja untuk memberitahu kami dan kami mesti bersedia untuk mempercayai penghakiman mereka.

Petua-petua utama Burton untuk menguruskan isu-isu kesihatan mental termasuk tidak menggigit lebih banyak daripada kita boleh mengunyah ("memecah tugas besar menjadi lebih kecil dan menetapkan tarikh akhir yang realistik untuk menyelesaikannya"); menghabiskan lebih banyak masa dengan rakan-rakan simpatisan dan rakan sekerja; melakukan lebih banyak perkara yang biasanya kita nikmati; pergi ke luar; dan tidur sebentar.

2. Mempunyai masa yang penuh perhatian

"Kesihatan mental kami mempengaruhi bagaimana kita berfikir, merasa dan bertindak," kata Gillian Higgins, seorang peguam jenayah antarabangsa, pengasas Meditasi Praktikal dan pengarang buku baru, Kesedaran di Tempat Kerja dan Rumah. "Ia membantu menentukan bagaimana kita mengendalikan tekanan, berkaitan dengan orang lain, dan membuat pilihan. Walau bagaimanapun, ia sering diabaikan dalam tergesa-gesa untuk memastikan kecekapan, keluaran dan pertumbuhan komersil. Dengan tarikh akhir yang ketat, pelanggan untuk memenuhi e-mel yang memuaskan dan tidak bersekolah, keadaan kesejahteraan emosi, psikologi dan sosial kita boleh dibiarkan terlalu lama, menyebabkan tekanan kerja, kecemasan dan juga kemurungan. "

Higgins mengesyorkan kesedaran sebagai amalan untuk mengekalkan kesihatan mental yang baik. "Kesedaran telah wujud selama beribu-ribu tahun dan melibatkan perhatian pada momen-momen kehidupan seharian dengan rasa ingin tahu dan keterbukaan, dengan tujuan," katanya. "Pada terasnya, ia mengajak kita untuk mendekati kehidupan dengan sikap keingintahuan dan kebaikan yang lembut terhadap diri kita sendiri."

Kesedaran juga mempunyai kesan meningkatkan daya tahan dan belas kasihan kita dari masa ke masa, menurut Higgins, dengan sifat-sifat ini membantu kita menjaga kesihatan mental kita. "Mereka membolehkan kita melihat ketika kita menderita dan merespon secara sensitif, bukannya mengalahkan diri atau bergerak terus ke dalam mod penyelesaian masalah," katanya. "Apabila kita menaruh belas kasihan untuk diri kita sendiri, dan yang lain, kita lebih cenderung melihat ketika orang-orang di sekeliling kita goyah dan memerlukan sokongan."

3. Jangan lupa untuk melayang

"Burnout adalah akibat daripada menghabiskan kerja terlalu lama," kata Chris Griffiths, pakar kreatif dan pengasas perisian produktiviti kreatif Ayoa. "Bekerja tanpa rehat berlebihan kepada kita secara mental. Bukan sahaja kita mengurangkan motivasi kita, kita menutup bahagian-bahagian yang paling kreatif di dalam otak kita. Untuk memerangi ini, kita perlu meluangkan masa untuk menari-nari. Pergi berjalan-jalan atau lakukan beberapa doodling – dan mengukir masa tertentu untuk melakukan ini. Dengan memecah kerja yang terfokus dengan masa yang bebas daripada tekanan, anda akan membantu mengekalkan kesihatan mental anda dan meningkatkan kreativiti anda. "

Griffiths percaya bahawa menjaga kesihatan mental pasukan adalah bahagian penting dalam peranan pemimpin. "Memastikan setiap pekerja individu merasa bahawa mereka dihargai dan bertujuan dalam peranan mereka," katanya. "Tenaga kerja yang selesa dengan membuat kesilapan kurang berkemungkinan menghabiskan masa menegaskan atau merasa cemas tentang hasil mencuba idea baru mereka. Memberi orang masa dan ruang untuk menjadi kreatif adalah salah satu cara terbaik pemimpin dapat memberi ganjaran kepada pekerja mereka. Ia semulajadi meningkatkan rasa bernilai dan pencapaian mereka di tempat kerja. "

4. Menghormati teras anda

"Cara di mana pemimpin perniagaan mengekalkan kesihatan mental mereka sendiri di tempat kerja tidak berbeza dengan cara mereka dapat membantu mengekalkan kewarasan pasukan mereka," kata Mark Simmonds, pengarang Pecahan dan Pembaikan: Kisah Tekanan Bapa dan Kejayaan. "Semua yang saner adalah, semakin produktif mereka menjadi. Tetapi kita semua dipotong dari kain yang berbeza. "

Simmonds berhujah bahawa adalah penting untuk mewujudkan persekitaran kerja yang memberi tenaga kepada kedua-dua introvert dan extrovert. Beliau juga mencadangkan agar para pemimpin memastikan mereka memahami sama ada mereka dan ahli pasukan mereka terutamanya didorong tugas atau didorong oleh orang. "Sesuaikan orang dengan tugas yang paling memuaskan motivasi mereka," katanya.

Satu lagi pertimbangan penting, kata Simmonds, adalah memahami cita-cita anda sendiri dan orang lain. "Apa jangkaan yang anda letakkan kepada orang lain di sekeliling anda?" Dia bertanya. "Setuju tahap cita-cita yang berbeza dengan individu yang berlainan untuk meregangkan orang sejauh mereka mahu diregangkan."

5. Bekerja dengan kecerdasan fizikal anda

Apabila tahap kortisol hormon stres anda terlalu tinggi, ia merendahkan tahap tiga bahan kimia 'rasa baik': dopamin (keseronokan), serotonin (kepunyaan) dan oxytocin (kebahagiaan), bersama dengan hormon DHEA (daya hidup). Sekiranya tidak disedari, ketidakseimbangan ini boleh memberi kesan kepada kesihatan mental kita. Jadi, apakah penyelesaiannya?

"Kenal pasti pencetus teguran anda dan apa yang terlalu banyak dirasai anda badan, "mencadangkan Patricia Peyton, penulis buku kesejahteraan Perisikan Fizikal. "Sebagai contoh, anda mungkin merasa ketegangan, atau perubahan dalam pernafasan atau denyutan jantung anda. Sekiranya anda mula mengalami tanda-tanda dan gejala-gejala ini, gunakan pernafasan yang bersahaja (counting tetap dalam nafas dan nafas) dan senaman untuk mendapatkan hati anda. Juga bekerja pada daya tahan anda dengan melepaskan kekecewaan dan belajar dari kesilapan anda. "

Peyton juga menawarkan nasihat berikut kepada para pemimpin: "Berjaga-jaga untuk orang yang terlambat bekerja, tidak mengambil hari cuti atau mengutamakan kecergasan fizikal, atau menjadi marah atau ditarik balik – dan mempunyai perbualan berani untuk mengatasinya. Keseimbangan matlamat anda sendiri dengan memahami agenda orang lain, dan menggalakkan sikap positif, realistik, kolaboratif dan kreatif untuk berubah. "

6. Mula di atas … kemudian bawa ke pasukan

"Oleh kerana kita memberi ganjaran kepada orang ramai untuk bekerja keras, kita kadang-kadang merendahkan kebimbangan – downtime," kata Chris Dyer, pakar prestasi, pembicara, perunding, pengasas firma perkhidmatan pemeriksaan PeopleG2 dan pengarang Kuasa Budaya Syarikat. "Ini termasuk rehat dan relaksasi yang diperlukan, tetapi, apabila tujuannya, ia lebih penting lagi. Membuka diri dengan pemikiran yang mendalam dan interaksi di luar waktu mencetuskan inovasi sambil menyumbang kepada kesihatan mental yang baik. "

Dyer menasihatkan para pemimpin untuk menjadualkan masa reflektif ke dalam kalendar mereka kerana mereka "membantu kami menetapkan keutamaan dan berkembang dalam pandangan kami". Beliau juga menekankan pentingnya menetapkan nada yang betul di bahagian atas. "Orang tidak boleh dijangka membaca e-mel apabila mereka berada di luar jam. Mereka memerlukan masa untuk mengisi semula dan mendapat keuntungan daripada hubungan peribadi mereka. "