Bagaimana Mengunci Data Kesihatan dan Kecergasan Anda


Tidak seperti Kesihatan Apple, anda boleh menyahpasang Google Fit dari telefon anda jika anda ingin memastikan ia tidak mengumpul sebarang data pada anda. Sekiranya anda sedang log data dari peranti pintar Wear Wear OS yang terhubung dan ingin menghentikan ini daripada berlaku, sementara itu, buka aplikasi Fit, tatal ke bawah ke Tetapan, kemudian ketik Keluar.

Fitbit

Tidak jelas sama sekali apa yang saya perolehi dari Fitbit Google untuk data Fitbit atau Google Fit anda. Tetapi kini anda boleh membuka aplikasi Fitbit pada telefon anda atau Fitbit di web untuk menguruskan apa yang dikumpulkannya. Anda boleh membaca dasar privasi Fitbit semasa di sini.

Sekiranya anda menggunakan Fitbit, anda mempunyai halaman profil, yang boleh dilihat oleh rakan anda jika anda berhubung dengannya. Malah, sesiapa yang mempunyai akaun Fitbit boleh melihatnya, jika mereka mencari khusus untuk anda. Untuk mengurus apa yang kelihatan pada profil ini melalui aplikasinya, ketik avatar anda di kiri atas, kemudian Privasi, kemudian pilih apa yang umum dan apa yang peribadi.

Kembali pada skrin sebelumnya yang anda boleh pilih Mengurus data untuk berbuat demikian: memilih Urus aplikasi pihak ketiga, dan anda boleh memutuskan apa-apa yang telah disambungkan ke Fitbit dan yang boleh mengakses data kesihatan dan kecergasan yang anda log masuk.

Pilihan lain di sini ialah Padamkan akaun, yang, seperti yang anda harapkan, lap semua yang anda lakukan dengan Fitbit dari rekod, termasuk dari pelayan Fitbit. Jika anda benar-benar bimbang tentang apa yang Google mungkin merancang dari segi pengumpulan data dan pengiklanan yang disasarkan, maka ini adalah salah satu pilihan yang mungkin anda beri berat.

Gambar: FitBit

Anda tidak mendapat apa-apa pilihan untuk menyekat apa yang Fitbit dapat menjejaki, atau memadam hanya beberapa kategori data: semuanya atau tidak. Sebaik sahaja anda telah menetapkan tracker Fitbit atau smartwatch, ia akan menjejaki semua kecuali anda mengeluarkannya dari aplikasi Fitbit sepenuhnya.

Fitbit termasuk beberapa ciri sosial untuk mencabar rakan anda dan berkongsi matlamat dan pencapaian anda dengan orang lain. Untuk menguruskan orang yang anda sambungkan-dan orang yang dapat melihat data yang anda kongsi] -dalam aplikasi Fitbit ketik avatar anda, maka nama anda. Dari sana anda boleh mengeluarkan atau menyekat rakan.

Strava

Seperti Fitbit, Strava menggalakkan perkongsian sosial dan interaksi komuniti, jadi anda perlu memikirkan apa yang dapat dilihat oleh orang lain dari segi laluan anda dan bilangan langkah harian anda, serta maklumat yang Strava sedang berkumpul. Anda boleh melihat dasar privasi Strava penuh di sini.

PELAJARI LEBIH

Sebaik sahaja anda membuka aplikasi Strava, anda akan melihatnya Berikutan tab, di mana anda boleh menguruskan rakan, rakan sekerja, dan kenalan rawak yang mengekalkan tab pada aktiviti anda di Strava. Dari skrin yang sama, anda boleh menghalang orang-orang ini daripada mengikuti anda dan menyekat mereka daripada cuba mengikuti anda di masa hadapan.