Bagaimana Kami Membawa Kesamaan Kepada Pemilikan dan Penggunaan Data?


"Sains pada dasarnya bersifat rasis dan seksis secara sistematik," kata biologi pengkomputer Laura Boykin pada persidangan WIRED 25 di San Francisco pada hari Jumaat.

Boykin bekerja untuk Projek Tindakan Virus Cassava, yang menggunakan teknologi penjujukan DNA untuk membantu petani di Afrika mencari patogen dalam tanaman ruji secara real time. Tetapi dalam perbualan mengenai janji dan bahaya data, dia berkata bahawa kebanyakan saintis "tertidur di roda" ketika datang untuk memberdayakan orang yang kurang menerima data. Merujuk kajian yang diterbitkan dalam Bahasa Malaysia Alam minggu lepas menunjukkan bahawa kehidupan manusia moden mungkin berasal dari Botswana, Boykin berkata, "Alam tidak sepatutnya menerbitkan kajian itu. Komuniti setempat tidak mempunyai akses kepada data. Bagaimana keadaannya? "

Malkia Devich-Cyril, ahli panelnya, mempunyai penilaian sama rata tentang bagaimana syarikat teknologi Amerika Syarikat mengendalikan data masyarakat warna. "Mereka tahu segala-galanya tentang kami dan kami tidak tahu apa-apa tentang mereka," kata Devich-Cyril, pengasas media massa dan hak teknologi dan organisasi perwakilan MediaJustice. Membawa kesaksamaan kepada pemilikan, penggunaan, dan penyimpanan data "pada dasarnya dan pada dasarnya mengenai kawalan, bukan hanya mengenai siapa yang mengawal demokrasi, tetapi juga yang mengawal kehidupan harian anda."

Apakah resolusi itu? Peraturan, untuk permulaan, kata Devich-Cyril. Tetapi para penggubal dasar harus memperhatikan kesan hiliran. Contohnya, kamera badan polis, pada mulanya dianggap "rahmat menyelamat yang luar biasa ini kepada kekejaman polis, tetapi saya berkata tunggu sebentar, anda tidak mempertimbangkan semua data yang akan disimpan. Kamera itu menghadap saya. "Warga juga perlu mengekalkan" teknologi tekanan, tekanan, menekan "syarikat untuk berubah. Apabila syarikat seperti Facebook mengumumkan audit hak sivil, "ia bukan keputusan Facebook." Ini adalah hasil tekanan tanpa henti dari kumpulan hak asasi manusia dan sivil seperti MediaJustice.

"Pergerakan ada di sana," tambah Devich-Cyril. "Persoalannya sama ada ia akan mencukupi? Kita berurusan dengan pentadbiran yang sangat korup, tetapi sebagai tambahan kepada pentadbiran yang sangat korup, kita berhadapan dengan sistem ekonomi yang sangat korup yang mempunyai kelebihan syarikat teknologi berbanding orang miskin. "

Dalam bidang sains, kata Boykin, komuniti warna mesti dimasukkan dalam reka bentuk, pengumpulan, dan pemilikan data. Tetapi data harus terlebih dahulu membantu mereka memenuhi keperluan asas. Wanita Boykin bekerja di Afrika telah mengajarnya bahawa "dua perkara penting, kesihatan dan makanan anda. Semua yang lain adalah bonus … sekarang kita hanya memastikan petani ini tidak lapar. "