Bagaimana Ini Lima Usahawan Berurusan Dengan Tekanan Di Dunia VUCA ini<div _ngcontent-c14 = "" innerhtml = "

Getty

Cukup sesetengah orang hari ini & nbsp; merasakan dunia & nbsp; menjadi semakin tekanan dan sukar untuk memahami dan menangani, baik secara peribadi maupun dalam perniagaan. Mereka & nbsp; melihat & nbsp; dunia & nbsp; mendapatkan lebih & nbsp;tidak menentu, tidak pasti, kompleks dan samar-samar& nbsp; (VUCA) dan & nbsp; mengalami tekanan berterusan untuk melaksanakan.

Untuk usahawan ini adalah satu cabaran. Mereka & nbsp; perlu sentiasa menyimpan & nbsp; dengan apa yang sedang berlaku di pasaran mereka dan persekitaran yang lebih luas. Tetapi mereka juga perlu menjaga keren mereka dan mengikuti jalan mereka sendiri. Lagipun, mereka tidak dapat bertindak balas terhadap segala yang berlaku di sekeliling mereka, tidak boleh membenarkan diri mereka menegaskan sepenuhnya dan perlu menjadi pemimpin yang yakin bahawa syarikat mereka memerlukan.

Bagaimana mereka melakukan ini? Bagaimana usahawan menangani masalah tekanan yang dihadapi hari ini? & Nbsp; Untuk mengetahui, saya telah meminta lima usahawan yang berjaya & nbsp; untuk berkongsi pengalaman dan nasihat mereka:

 • Jenn Lim (pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif, Memberikan Kebahagiaan)
 • Liviu Tanase (pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif, ZeroBounce)
 • Andrea Loubier (CEO, Mailbird)
 • Uwe Dreissigacker (pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Invoiceberry)
 • Joseph Duke (Ketua Pegawai Eksekutif, Red Hook)

Dalam banyak cara, lima ini adalah seperti mana-mana usahawan lain menghadapi cabaran sehari-hari untuk menjalankan dan mengembangkan perniagaan mereka. Oleh itu, mereka harus cukup mewakili usahawan lain. Perbezaan utama mereka ialah mereka melakukan ini jauh lebih berjaya daripada usahawan purata. Ini bermakna kami & nbsp; mungkin belajar sesuatu dari mereka.

Bagaimana mereka mengalami tekanan

Walaupun mereka sudah tentu mempunyai perbezaan peribadi mereka, terdapat pelbagai perkara yang & nbsp; berkongsi usahawan ini. & Nbsp; Perkara pertama yang menonjol adalah bahawa mereka & nbsp; sebulat suara pasti mengalami tekanan, baik secara peribadi dan dalam perniagaan. Dan mereka semua bersedia untuk mengakui bahawa mereka kadang-kadang memecah, memberi atau mempunyai masa-masa terbakar mereka. Seperti yang dikatakan oleh Uwe: "Apabila semuanya terlalu menggembirakan, kemungkinan besar kerana kehidupan peribadi dan perniagaan saya menjadi terlalu tidak menentu dan tidak menentu, saya ingin menyerah dan hanya memberi." Ini memberitahu kita bahawa mereka bukanlah wira-wira tetapi manusia biasa yang mengalami tekanan seperti yang kita lakukan. Seperti yang akan kita lihat di bawah, ini penting.

Apa yang menarik juga ialah apa yang paling ditekankan. Contohnya, tidak banyak kerja yang mereka hadapi atau sama ada mereka akan berjaya. & Nbsp; Mereka tertekan & nbsp; apabila keadaan tidak pasti dan tidak terkawal atau ketika mereka merasa terjebak. Yusuf sangat jelas mengenai perkara ini: "Stres saya datang dari tersekat. & Nbsp; Plain dan mudah, ketika saya berada di atas kepala saya dan tidak melihat jalan keluar." Ini berlaku, sebagai contoh, & nbsp; dalam kes kemalangan, apabila pelanggan tiba-tiba mahu penyelesaian yang berbeza esok, atau ketika mereka & nbsp; bingung oleh peraturan baru dan rumit. Oleh itu, bagi usahawan ini, ketidakpastian yang tidak terkawal adalah sumber utama tekanan mereka.

Apa yang penting bagi mereka semua ialah bagaimana perniagaan dan kehidupan peribadi bersatu. Khususnya, & nbsp; seperti yang mereka jelaskan, & nbsp; kehidupan peribadi mereka-keluarga, anjing, hobi, percutian, dan lain-lain-adalah saingan mereka, sumber utama ketenangan mereka sehingga mereka dapat menangani perniagaan yang menegangkan dan tidak pasti. Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa, tanpa jangkar peribadi ini, mereka tidak akan menjadi begitu berjaya. Liviu: "Keluarga saya membuat saya mendiamkan diri-mereka selalu menjadi tempat saya yang tenang." Ini juga bermakna bahawa, jika sesuatu yang tertekan berlaku kepada mereka secara persendirian, maka tekanan itu benar-benar terkena.

Apa yang mereka lakukan mengenainya

Bukan sahaja dalam cara mereka mengalami tekanan, tetapi juga bagaimana mereka bertindak balas kepada tekanan, usahawan menunjukkan persamaan yang luar biasa, walaupun perbezaan mereka. & Nbsp; Dari kisah mereka, kita boleh menyuling tujuh pelajaran utama berikut:

 1. Menerima perkara-perkara yang tidak dapat dipastikan dan luar biasa. Tidak ada gunanya menafikan ini atau berpura-pura anda sentiasa terkawal. Juga, terima bahawa anda tertekan dan anda tidak dapat menyelesaikan segala-galanya. Jenn menambah ini: "Saya berharap yang terbaik, tetapi mengharapkan yang paling tidak dapat dibayangkan boleh berlaku."
 2. Laraskan harapan anda. Menyedari bahawa & nbsp; merasa terjebak atau perkara-perkara yang tidak pasti dan tidak terkawal adalah seperti produk & nbsp; apa yang anda harapkan sebelumnya sebagai & nbsp; bagaimana keadaannya benar. & Nbsp; Laraskan gambar dan aspirasi anda agar lebih sejajar dengan realiti . Yusuf: "Taktik itu sendiri tidak menurunkan jangkaan, tetapi penilaian semula harapan saya sebagai penyumbang sebahagian untuk stres".
 3. Tetap berjaga-jaga, beradaptasi dan & nbsp; bertindak pantas. & Nbsp;Jadilah seperti ahli bomba, sentiasa bersedia untuk bertindak dengan serta-merta sekiranya sesuatu yang tidak dijangka-baik atau buruk. Memantau perkara-perkara yang rapat dan mempunyai rencana B siap dalam kes pelan A mungkin tidak berfungsi. Seperti yang dikatakan Liviu: "Rakan-rakan saya dan saya perlu sentiasa berada dalam mentaliti pemadam kebakaran. Kita perlu bersedia untuk apa yang kita tahu kita tidak tahu. Tidak kira bagaimana volatile dan kompleks pasaran kita, kami bersedia bertindak pantas."
 4. Fokus pada & nbsp; sesuatu yang lain. Apabila merasa terjebak dalam satu projek atau dengan satu masalah, tinggalkannya untuk seketika. Bekerja pada sesuatu yang lain atau biarkan minda anda berehat sejenak. Andrea: "Mengambil masa untuk melakukan perkara yang anda sayangi atau hanya memutuskan sambungan & nbsp; adalah penting. Meditate. Buat yoga. Memukul kelas kecergasan. Teruskan berjalan lama dalam alam semula jadi. Tetapkan peraturan tanpa teknologi." Kemudian gunakan masa ini untuk menetapkan fikiran anda pada sesuatu yang lain dan biarkan bawah sadar anda melakukan kerja.
 5. Jadilah diri anda yang sebenar dan sejati. Tetap sahih, jangan berpura-pura dan jangan melakukan perkara yang sepatutnya betul atau sihat tetapi tidak sesuai dengan anda. Jangan letakkan tekanan pada perasaan anda. Pasukan anda akan melihatnya apabila anda berpura-pura. Dan mula sukakan diri anda untuk siapa anda. & Nbsp; Jenn sangat jelas mengenai perkara ini: "Tekanan dan tekanan boleh berlaku setiap hari. Itulah sebabnya saya percaya penting untuk dibina dalam & nbsp; siapa kita, secara keseluruhan & nbsp; dan & nbsp; secara sah."
 6. Letakkan diri anda di kasut orang lain.& nbsp; Tanya sendiri bagaimana orang lain akan bertindak balas. Ini boleh jadi seseorang di syarikat atau di luar, tetapi juga anak perempuan tiga tahun atau maskot syarikat anda. Ini mengubah perspektif dan ia juga membantu anda menjadi lebih empati terhadap bagaimana orang lain mengalami sesuatu. & Nbsp; Uwe: "Sejak anak perempuan saya dilahirkan tiga tahun yang lalu, saya belajar begitu banyak dengan mengamati naluri semula jadinya dan cuba menerapkannya ketika menghadapi situasi yang sukar dalam kehidupan."
 7. Buat organisasi yang & nbsp; berfungsi tanpa anda. & Nbsp;Walaupun ia boleh menjadi sangat sukar untuk mewakilkan dan membiarkan perkara pergi, membuat pasukan dan organisasi yang tidak memerlukan anda. Ini mengurangkan tahap tekanan anda dan juga mengurangkan impak yang ditekankan oleh syarikat anda. & Nbsp; Kerana, sebagai & nbsp; Uwe berhujah: "Menambah struktur yang lemah dan kemahiran organisasi terhadap ketidakstabilan, ketidakpastian, kerumitan dan kekaburan yang semakin meningkat adalah resipi untuk membakar."

Ini adalah pelajaran yang berharga, untuk usahawan dan juga orang lain. Perkara terakhir yang ditunjukkan oleh usahawan ini ialah kepentingan keseimbangan dan kesedaran diri. Ya, memberi tumpuan kepada sesuatu yang lain boleh menjadi sangat berkesan, tetapi tidak jika anda menggunakannya sebagai melarikan diri-maka ia hanya menimbulkan lebih banyak tekanan. & Nbsp; Dan menjadi diri anda sendiri dan keseluruhan adalah nasihat yang baik, tetapi sebagai usahawan berkata, juga adalah had untuk ini kerana bagaimanapun anda merasa dan apa sahaja yang anda lakukan mempengaruhi pasukan. Jadi, nasihat utama: jangan ikut nasihat ini secara membuta tuli, tetapi gunakan dengan bijak.

Pengakuan: Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua lima usahawan untuk keterbukaan mereka dan Corina Leslie untuk mengumpul maklumat untuk artikel ini. & Nbsp;

">

Sesetengah orang hari ini merasakan dunia menjadi semakin tertekan dan sukar untuk memahami dan mengatasi, baik secara persendirian dan dalam perniagaan. Mereka melihat dunia semakin tidak menentu, tidak menentu, kompleks dan tidak jelas (VUCA) dan mengalami tekanan yang berterusan untuk dilaksanakan.

Untuk usahawan ini adalah satu cabaran. Mereka perlu sentiasa mengikuti apa yang sedang berlaku di pasaran mereka dan persekitaran yang lebih luas. Tetapi mereka juga perlu menjaga keren mereka dan mengikuti jalan mereka sendiri. Lagipun, mereka tidak dapat bertindak balas terhadap segala yang berlaku di sekeliling mereka, tidak boleh membenarkan diri mereka menegaskan sepenuhnya dan perlu menjadi pemimpin yang yakin bahawa syarikat mereka memerlukan.

Bagaimana mereka melakukan ini? Bagaimanakah usahawan menangani masalah tekanan yang dihadapi hari ini? Untuk mengetahui, saya telah meminta lima usahawan yang berjaya untuk berkongsi pengalaman dan nasihat mereka:

 • Jenn Lim (pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif, Memberikan Kebahagiaan)
 • Liviu Tanase (pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif, ZeroBounce)
 • Andrea Loubier (CEO, Mailbird)
 • Uwe Dreissigacker (pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Invoiceberry)
 • Joseph Duke (Ketua Pegawai Eksekutif, Red Hook)

Dalam banyak cara, lima ini adalah seperti mana-mana usahawan lain menghadapi cabaran sehari-hari untuk menjalankan dan mengembangkan perniagaan mereka. Oleh itu, mereka sepatutnya cukup mewakili usahawan lain. Perbezaan utama mereka ialah mereka melakukan ini jauh lebih berjaya daripada usahawan purata. Ini bermakna kita mungkin belajar sesuatu dari mereka.

Bagaimana mereka mengalami tekanan

Walaupun mereka sudah tentu mempunyai perbezaan peribadi, ada pelbagai perkara yang dikongsi para usahawan ini. Perkara pertama yang menonjol adalah bahawa mereka sebulat suara pasti mengalami tekanan, baik secara peribadi dan dalam perniagaan. Dan mereka semua bersedia untuk mengakui bahawa mereka kadang-kadang memecah, memberi atau mempunyai masa-masa terbakar mereka. Seperti yang dikatakan oleh Uwe: "Apabila semuanya terlalu besar, kemungkinan besar kerana kehidupan peribadi saya dan perniagaan saya menjadi terlalu tidak menentu dan tidak menentu, saya ingin menyerahkan dan memberi." Ini memberitahu kita bahawa mereka bukanlah wira-wira tetapi manusia biasa yang mengalami tekanan seperti yang kita lakukan. Seperti yang akan kita lihat di bawah, ini penting.

Apa yang menarik juga ialah apa yang paling ditekankan. Bukan, misalnya, jumlah kerja yang mereka hadapi atau sama ada mereka akan berjaya. Mereka tertekan apabila keadaannya tidak menentu dan di luar kawalan mereka atau ketika mereka merasa terjebak. Yusuf sangat jelas mengenai hal ini: "Tekanan saya datang dari terjebak, Plain dan mudah, ketika saya berada di atas kepalaku dan tidak melihat jalan keluar." Ini berlaku, sebagai contoh, dalam kes kemalangan, apabila pelanggan tiba-tiba mahu penyelesaian yang berbeza esok, atau apabila mereka bingung oleh peraturan baru dan rumit. Oleh itu, bagi usahawan ini, ketidakpastian yang tidak terkawal adalah sumber utama tekanan mereka.

Apa yang penting bagi mereka semua ialah bagaimana perniagaan dan kehidupan peribadi bersatu. Khususnya, seperti yang dijelaskan oleh mereka, kehidupan peribadi mereka-keluarga mereka, anjing, hobi, percutian, dan lain-lain-adalah saingan mereka, sumber utama ketenangan mereka sehingga mereka dapat menangani perniagaan yang tertekan dan tidak menentu. Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa, tanpa jangkar peribadi ini, mereka tidak akan berjaya. Liviu: "Keluarga saya membuat saya terbangun-mereka selalu menjadi tempat saya tenang." Ini juga bermakna bahawa, jika sesuatu yang tertekan berlaku kepada mereka secara persendirian, maka tekanan itu benar-benar terkena.

Apa yang mereka lakukan mengenainya

Bukan sahaja mereka mengalami tekanan, tetapi juga bagaimana mereka bertindak balas terhadap tekanan, para usahawan menunjukkan persamaan yang luar biasa, walaupun perbezaan mereka. Dari kisah mereka, kita boleh menyuling tujuh pelajaran utama berikut:

 1. Menerima perkara-perkara yang tidak dapat dipastikan dan luar biasa. Tidak ada gunanya menafikan ini atau berpura-pura anda sentiasa terkawal. Juga, terima bahawa anda tertekan dan anda tidak dapat menyelesaikan segala-galanya. Jenn menambah ini: "Saya berharap yang terbaik, tetapi mengharapkan yang paling tidak dapat dibayangkan boleh berlaku."
 2. Laraskan harapan anda. Menyadari perasaan itu terperangkap atau hal-hal yang tidak pasti dan tidak terkawal sama banyaknya dengan apa yang Anda harapkan sebelumnya seperti bagaimana keadaannya benar-benar. Sesuaikan gambar dan aspirasi anda supaya mereka lebih sejajar dengan realiti. Joseph: "Taktik itu sendiri tidak menurunkan jangkaan, tetapi penilaian semula harapan saya sebagai penyumbang sebahagian untuk stres".
 3. Tetap berjaga-jaga, beradaptasi dan bertindak pantas. Jadilah seperti ahli bomba, sentiasa bersedia untuk bertindak dengan serta-merta sekiranya sesuatu yang tidak dijangka-baik atau buruk. Memantau perkara-perkara yang rapat dan mempunyai rencana B siap dalam kes pelan A mungkin tidak berfungsi. Seperti yang dikatakan Liviu: "Rakan-rakan saya dan saya harus selalu berada dalam mentaliti pemadam, kita perlu bersedia untuk apa yang kita tahu yang kita tidak tahu, tidak kira bagaimana pasaran yang tidak menentu dan kompleks, kita bersedia bertindak pantas."
 4. Fokus pada sesuatu yang lain. Apabila merasa terjebak dalam satu projek atau dengan satu masalah, tinggalkannya untuk seketika. Bekerja pada sesuatu yang lain atau biarkan minda anda berehat sejenak. Andrea: "Meluangkan masa untuk melakukan perkara yang anda sayangi atau hanya putus hubungan adalah penting, bermeditasi, melakukan yoga, memukul kelas kecergasan, pergi ke alam semula jadi. Kemudian gunakan masa ini untuk menetapkan fikiran anda pada sesuatu yang lain dan biarkan bawah sadar anda melakukan kerja.
 5. Jadilah diri anda yang sebenar dan sejati. Tetap sahih, jangan berpura-pura dan jangan melakukan perkara yang sepatutnya betul atau sihat tetapi tidak sesuai dengan anda. Jangan letakkan tekanan pada perasaan anda. Pasukan anda akan melihatnya apabila anda berpura-pura. Dan mulakan sukakan diri anda untuk siapa anda. Jenn sangat jelas tentang ini: "Tekanan dan tekanan boleh berlaku setiap hari. Itulah sebabnya saya percaya penting untuk dibina dengan siapa kita, secara keseluruhannya dan secara otentik."
 6. Letakkan diri anda di kasut orang lain. Tanya sendiri bagaimana orang lain akan bertindak balas. Ini boleh jadi seseorang di syarikat atau di luar, tetapi juga anak perempuan tiga tahun atau maskot syarikat anda. Perubahan ini perspektif dan ia juga membantu anda menjadi lebih empati terhadap bagaimana orang lain mengalami sesuatu. Uwe: "Sejak anak perempuan saya dilahirkan tiga tahun lalu, saya belajar begitu banyak dengan mengamati naluri semula jadi dan cuba menerapkannya ketika menghadapi situasi yang sukar dalam kehidupan."
 7. Buat organisasi yang berfungsi tanpa anda. Walaupun ia boleh menjadi sangat sukar untuk mewakilkan dan membiarkan perkara pergi, membuat pasukan dan organisasi yang tidak memerlukan anda. Ini mengurangkan tahap tekanan anda dan juga mengurangkan impak yang ditekankan oleh syarikat anda. Kerana, seperti yang dikatakan oleh Uwe: "Menambah struktur dan kemahiran organisasi yang lemah untuk ketidakstabilan, ketidakpastian, kerumitan dan kekaburan yang semakin meningkat adalah resipi untuk dibakar."

Ini adalah pelajaran yang berharga, untuk usahawan dan juga orang lain. Perkara terakhir yang ditunjukkan oleh usahawan ini ialah kepentingan keseimbangan dan kesedaran diri. Ya, memberi tumpuan kepada sesuatu yang lain boleh menjadi sangat berkesan, tetapi tidak jika anda menggunakannya sebagai pelarian-maka ia hanya menghasilkan lebih banyak tekanan. Dan menjadi diri anda sendiri dan keseluruhan adalah nasihat yang baik, tetapi sebagai usahawan berkata, terdapat juga batas untuk ini kerana bagaimanapun anda merasakan dan apa sahaja yang anda lakukan mempengaruhi pasukan. Jadi, nasihat utama: jangan ikut nasihat ini secara membuta tuli, tetapi gunakan dengan bijak.

Pengakuan: Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua lima usahawan untuk keterbukaan mereka dan Corina Leslie untuk mengumpul maklumat untuk artikel ini.