Apple Watch Series 5 Hands-on Review: Masih yang Terbaik?


epal menonton siri 5 ulasan applewatchseries5 1

Siri Watch Apple 5 kajian tangan: Masih yang terbaik

"Apple Watch Series 5 berada di landasan untuk menjadi smartwatch terbaik."

  • Paparan secara terus-menerus meningkatkan kebolehgunaan

  • Ton pilihan untuk diperibadikan

  • Reka bentuk yang selesa dan elegan

  • watchOS 6 menambah banyak ciri baru

  • ECG masih menjadi tumpuan

Apple tidak perlu membuat Siri Watch Apple 5, kerana Siri 4 tahun lepas masih berada di hadapan persaingan dari segi ciri-ciri, sokongan apl dan penggilap keseluruhan. Tetapi mengapa berhenti di sana? Siri 5 baru menambah paparan yang sentiasa ada, yang menjadikan pintasan smartwith terbaik lebih baik.

Selalu pada skrin, lebih banyak pilihan kes

Apple terlambat untuk permainan dengan paparan smartwatch yang sentiasa ada. Smartwatch OS OS Google telah mempunyai ciri ini selama bertahun-tahun, dan ia memang telah terlepas sekali pada Apple Watch sebelumnya. Tetapi akhirnya di sini, dan ia mengangkat smartwatch Apple.

Beralih dari skrin utama ke paparan sentiasa bersifat licin, dan masih mudah untuk melihat masa dalam mod baru ini. Anda tidak perlu menaikkan pergelangan tangan anda atau ketik skrin setiap kali anda mahu melihat sesuatu pada jam tangan, sama ada masa atau data kecergasan anda.

Apple-Watch-Series-5
Julian Chokkattu / Trend Digital

Ia menyelesaikan masalah yang sebenar. Seringkali, semasa berdiri di kereta bawah tanah, jam tangan saya menyengat. Saya tidak dapat melihat apa jua amaran itu tanpa mengambil kira baki saya. Dengan Apple Watch Series 5, ini tidak lagi menjadi masalah.

Lebih baik lagi, skrin sentiasa tidak bermakna hayat bateri yang lebih teruk. Apple berkata anda harus melihat hayat bateri 18 jam yang sama pada Siri 5. Saya fikir Apple boleh melangkah lebih jauh dan secara dramatik meningkatkan hayat bateri pada smartwatch, kerana ia telah dilakukan dengan iPhone terbarunya, m berharap terlalu banyak.

Sebahagian besar cara Apple mampu mengekalkan hayat bateri walaupun mempunyai skrin sentiasa dihidupkan kerana paparan LTPO, yang menukar kadar penyegaran skrin dari 60Hz menjadi 1Hz, membolehkan kurang daya kuasa.

Skrin sentiasa tidak bermaksud hayat bateri yang lebih buruk.

Siri Watch Apple 5 masih terdapat dalam pilihan saiz kes 40mm dan 44mm, dan terdapat wajah jam tangan yang baru untuk dipilih. Sekarang terdapat empat bahan kes: aluminium (yang 100% dikitar semula), keluli tahan karat, titanium, dan seramik. Seramik membuat pulangan dan ia boleh dikatakan mencari yang terbaik daripada banyak, terutamanya dalam warna putih. Pilihan titanium baru, dan sementara ia lebih tahan lama (dan lebih mahal), saya tidak melihat perbezaan yang ketara di antaranya dan model aluminium dan keluli tahan karat.

Sama seperti Siri 4, Apple Watch Series 5 selesa di pergelangan tangan, ringan, dan mempunyai profil yang tipis sehingga dapat dengan mudah menyembunyikan di bawah baju manset. Band yang ditukar adalah mudah untuk menukar, dan terdapat banyak pilihan band untuk dipilih.

Kompas terbina dalam, akses kepada perkhidmatan kecemasan

Kompas terbina dalam mungkin tidak terdengar seperti masalah besar, tetapi jika anda sering menavigasi dengan Apple Watch, anda akan senang melihat kedudukan yang lebih tepat. Dalam masa singkat saya menggunakan aplikasi kompas baharu, kedudukan itu kelihatan tepat ketika saya berpindah arah yang berbeza.

Apple-Watch-Series-5
Julian Chokkattu / Trend Digital

Apa yang kemas adalah kompas ini berfungsi dengan aplikasi pihak ketiga sudah, dan saya mengimbas ufuk dengan pergelangan tangan saya untuk melihat buruj menggunakan aplikasi yang dipanggil Night Sky; ia bekerja dengan sempurna.

Ia bukan satu-satunya ciri baru. Anda sudah boleh mengakses perkhidmatan kecemasan dengan menekan dan menahan butang kuasa pada model Apple Watch sedia ada, tetapi sekarang Apple memperluaskan ciri ini untuk berfungsi di mana saja di dunia, kerana jam tangan itu boleh disambung secara automatik ke perkhidmatan kecemasan setempat di mana sahaja anda berada. Jika anda mempunyai model selular, ia juga berfungsi jika anda tidak mempunyai iPhone anda. Ia tambahan tambahan yang menjadikan Apple Watch seorang sahabat perjalanan yang berbaloi.

Ciri-ciri hebat yang sama, dan watchOS 6 menambah lagi

Tidak banyak yang baru dengan Apple Watch Series 5 – anda masih mendapat akses ke elektrokardiogram dari Siri 4 – tetapi itu tanpa bercakap tentang ciri-ciri baru dalam watchOS 6, versi sistem operasi smartwatch Apple yang seterusnya. WatchOS 6 menambah Kitaran, aplikasi penjejakan jangka masa yang baru, serta Kebisingan, aplikasi yang dapat mengukur kekukuhan persekitaran anda. Terdapat juga akhirnya App Store berdedikasi di Apple Watch, jadi anda tidak perlu memasang aplikasi pada iPhone anda untuk mengaksesnya pada jam tangan. Anda boleh menyemak semua ciri watchOS 6 baru dalam panduan kami.

Semua ini dikuasakan oleh pemproses baru, mungkin dipanggil cip Apple Watch S5, walaupun Apple belum mengesahkan namanya. Mengendalikan jam tangan adalah lancar, tidak seperti pengalaman saya dengan kebanyakan peranti OS Wearwatches.

Harga dan ketersediaan

Siri Watch Apple 5 adalah $ 399 untuk model aluminium GPS dan $ 499 untuk versi aluminium berskala (anda perlu membayar pelan data bulanan daripada pembawa anda juga). Harga naik jika anda memilih bahan-bahan kes yang berbeza, dengan titanium bermula pada $ 799 dan seramik pada $ 1,299. Anda boleh pra-memerintahkan sekarang, dan jualan bermula pada 20 September.

Jika anda menghadapi kesukaran memilih model, Apple mempunyai ciri baru yang dinamakan Apple Watch Studio di laman webnya yang membolehkan anda "membina" jam tangan dari awal, memilih saiz, bahan, dan tali semasa anda membaca dan membaca semua pilihan. Ia mengingatkan saya tentang Motorola Moto Maker untuk telefon pintar Moto X asalnya, yang merupakan perkara yang baik.

Bungkus

Peninggalan terbesar di Apple Watch Series 5 adalah pengesanan tidur, terutama kerana terdapat satu ton khabar angin yang mencadangkan ciri itu telah tiba di jam tangan baru. Rangkaian Samsung Galaxy Watch dan kebanyakan peranti Fitbit menjejaki tidur, dan dengan semua sensor yang dimasukkan ke dalam Apple Watch, ia sepatutnya lebih daripada mampu. Mungkin Apple sedang berusaha untuk membentukkan hayat bateri terlebih dahulu sebelum cuba menambah ciri ini. Walau apa pun alasannya, ia sudah terlambat.

Walaupun terdapat pengesanan tidur, Apple Watch Series 5 masih berada di landasan untuk menjadi smartwatch terbaik di sekelilingnya.

Cadangan Editor