Apakah perkhidmatan langganan dan aliran untuk masa depan permainan? – TechCrunch


Antara xCloud, Stadia dan perkhidmatan berlipat ganda, E3 tahun ini menandakan titik perubahan bagi industri

Masa depan permainan sedang streaming. Sekiranya itu tidak terasa jelas kepada anda seminggu yang lalu, pastinya sudah ada sekarang. Google mendahului E3 lewat minggu lepas dengan akhirnya menumpukan perhatian kepada Stadia, sebuah perkhidmatan streaming yang menjanjikan masa depan permainan perkakasan agnostik.

Ia masih sangat awal hari, tentu saja. Kami mendapat demo platform sejurus dengan pengumuman asalnya. Tetapi ia adalah satu yang terkawal – kira-kira semua yang kita boleh berharap pada masa ini. Masih terdapat banyak bahagian yang bergerak untuk bertanding di sini, termasuk, mungkin yang paling tepat, topi jalur lebar.

Tetapi ini pasti jelas: Google bukan satu-satunya syarikat yang komited kepada idea aliran permainan jauh. Microsoft tidak menumpukan banyak masa ke Projek xCloud di atas pentas pada hari yang lain – pada hakikatnya, lulus dengan mana syarikat itu melontar melemparkan pengumuman itu hampir berita dalam dan dari dirinya sendiri.

Walau bagaimanapun, ia menjanjikan kedatangan Oktober untuk perkhidmatan – mengalahkan Stadia pada bulan penuh. Satu lagi pengumuman besar adalah keupayaan untuk pemilik Xbox One menggunakan konsol mereka sebagai sumber streaming untuk permainan mereka sendiri jauh. Walaupun cara itu berfungsi dan apa yang, tepatnya, kelebihan masih harus dilihat. Apa yang jelas, bagaimanapun, adalah bahawa Microsoft menggantung topinya di Xbox sebagai titik perbezaan dari penawaran Google.

Sudah jelas, tentu saja, bahawa Microsoft masih melabur dalam perkakasan konsol sebagai pemacu utama masa depan perjudiannya. Hanya selepas bergegas melalui semua bunyi Projek xCloud itu, ia mengambil bungkusan Projek Scarlett, konsol gen seterusnya. Kami tahu ia akan menampilkan kandungan 8K, beberapa kadar bingkai cepat gila dan tajuk Halo yang baru. Oh, dan ada pemacu optik juga, kerana Microsoft tidak cukup bersedia menyerah pada media fizikal.