Antibiotik Selepas Penghantaran Vagina yang Dibantu Mengurangkan Jangkitan


Jennifer Garcia
14 Mei 2019

Pentadbiran antibiotik prophylactic dalam tempoh 6 jam penghantaran vagina yang dibantu secara dramatik dapat mengurangkan kadar jangkitan dalam tempoh selepas 6 minggu penghantaran. Inilah hasil percubaan yang dibutakan, rawak, dan plasebo yang diterbitkan dalam talian pada 13 Mei di dalam The Lancet.

"Dari hasil kami, sebahagian besar wanita – hampir satu dalam lima-pengalaman komplikasi infektif dan ini dapat dikurangkan hampir separuh," tulis Marian Knight, MBChB, DPhil, FFPH, FRCPE, dari University of Oxford, United Kingdom , dan rakan sekerja.

"Ini sama dengan pencegahan lebih daripada 7000 jangkitan setiap tahun di UK dengan komplikasi perineal yang berkaitan, dan sekitar 5000 setahun di Amerika Syarikat dengan rutin penggunaan profilaksis antibiotik pada pembedahan vagina yang berkuat kuasa," perhatikan penulis.

Dijalankan di 27 unit obstetrik hospital di UK, Knight dan rakan sekerja mendaftar 3427 wanita (berumur 16 tahun ke atas) antara Mac 2016 dan Jun 2018. Wanita telah diperuntukkan untuk menerima satu intravenous dos amoksisilin (1 g) dan asid clavulanic (200 mg) atau plasebo (20 ml intravena steril 0.9% saline) serta-merta berikutan kelahiran vagina yang beroperasi.

Penghantaran faraj secara operasi termasuk penggunaan forseps atau bantuan vakum dan semua penghantaran dilakukan pada usia kehamilan 36 minggu atau kemudian. Kajian ini mengecualikan wanita dengan apa-apa petunjuk untuk pentadbiran antibiotik selepas penghantaran.

Para penyelidik menilai data rekod perubatan yang tersedia dalam tempoh 6 minggu penghantaran untuk mengenal pasti preskripsi antibiotik baru yang disebarkan untuk "jangkitan yang berkaitan dengan luka perineal, jangkitan endometritis atau rahim, jangkitan saluran kencing dengan ciri sistemik (pyelonephritis atau sepsis) atau jangkitan sistemik lain (sepsis klinikal ), mengesahkan jangkitan sistemik pada budaya atau endometritis. "

Hanya 11% (180/1619) wanita dalam kumpulan antibiotik membangun jangkitan berbanding 19% (306/1606) dalam kumpulan plasebo (nisbah risiko 0.58; selang keyakinan 95%, 0.49 – 0.69).

Dalam analisis hasil menengah, wanita yang kurang bernasib baik dalam kumpulan antibiotik melaporkan sakit perineal, memerlukan penjagaan perineal, atau kerosakan luka jika dibandingkan dengan wanita dalam kumpulan plasebo.

Kajian penulis mendapati bahawa kajian lanjut diperlukan mengenai laluan dan masa pentadbiran antibiotik dan mengakui bahawa, walaupun tidak semua jangkitan telah disahkan dengan budaya (memandangkan pengesahan mikrobiologi sering tidak mungkin), definisi hasil kajian meningkatkan kebolehdapatan penemuan mereka.

"[The trial] memberikan keterangan manfaat pentadbiran antibiotik prophylactic selepas kelahiran vagina yang berkuasa, dengan sedikit kesan negatif yang berkaitan dengan campur tangan, menunjukkan keperluan mendesak untuk mengubah amalan klinikal semasa untuk mencegah morbiditi ibu, "menyimpulkan Knight dan rakan sekerja.

Dalam editorial yang disertai, Vincenzo Berghella, MD, dari Thomas Jefferson University di Philadelphia, Pennsylvania, dan Federica Bellussi, dari Universiti Bologna, Itali, ambil perhatian bahawa hasil kajian ini adalah "amalan berubah."

Berghella dan Bellussi menunjukkan bahawa, walaupun menggunakan anggaran konservatif 2% pembedahan vagina secara global, penggunaan antibiotik prophylactic dapat menghalang 432,000 jangkitan ibu.

Editorial mengakui bahawa data lanjut diperlukan, termasuk maklumat tentang kesan antibiotik pada bayi yang menyusukan bayi serta analisis subkelompok wanita yang tidak mempunyai episiotomi, dan oleh karenanya mungkin tidak mendapat manfaat daripada terapi antibiotik.

Pembiayaan untuk kajian ini disediakan oleh Program HTA Penyelidikan Kesihatan Institut Kebangsaan. Penulis dan editorial kajian telah mendedahkan tiada hubungan kewangan yang berkaitan.