Amazon memudahkan peraturannya mengenai perkataan yang diharamkan pada persidangan awannya


  • Menurut dokumen yang dilihat oleh Business Insider, Amazon Web Services tidak membenarkan rakan kongsinya menyebut pesaing seperti Microsoft dan Google Cloud dalam "kandungan penglihatan tinggi" mereka untuk persidangan seperti AWS re: Invent, tetapi kini membolehkannya dalam helaian data, risalah, dan whitepapers.
  • Dalam versi panduan penjenamaan rakan niaga yang lepas dari bulan Ogos, AWS tidak membenarkan istilah "awan berbilang," "awan salib," "awan apa-apa," atau "setiap awan," tetapi pada Oktober, peraturan ini tidak lagi di sana.
  • Rakan kongsi mengatakan bahawa mereka sebelum ini mempunyai pengalaman untuk mengemukakan persembahan mereka kepada AWS untuk kelulusan, diberitahu untuk membuang sebutan Microsoft Azure dan istilah seperti "awan" dan "awan hibrid," dan melihat kakitangan berjalan-jalan dengan pita untuk menutup frasa yang tidak dibenarkan.
  • Rakan kongsi mengatakan walaupun AWS sebelum ini tidak membenarkan mereka menyebut istilah "berbilang awan" atau apa-apa yang menunjukkan ada awan selain Amazon, pelanggan semakin memilih menggunakan awan berbilang.
  • Walau bagaimanapun, rakan kongsi umum mengatakan mereka faham mengapa AWS menguatkuasakan peraturan ini, dan pelanggan masih boleh menyemak sama ada produk mereka berjalan di awan lain.
  • Klik di sini untuk lebih banyak cerita Perdana BI.

Peserta persidangan Perkhidmatan Web Amazon Perhatian: Anda tidak lagi dilarang menggunakan perkataan "berbilang awan" atau "awan hibrid."

Amazon memulakan acara pengkomputeran awan terbesar tahun ini pada hari Isnin, apabila ia menganjurkan ansuran terkini: persidangan Invent di Las Vegas. Satu yang perlu diberi perhatian – dan memberitahu – perubahan kepada acara tahun ini adalah dalam senarai syarikat yang telah lama dilarang.

Selepas bertahun-tahun menguatkuasakan senarai perkataan yang dilarang, Amazon telah melonggarkan peraturannya. Jangan mengharapkan untuk melihat nama-nama pesaing-pesaing utama awan Microsoft Azure atau Google Cloud yang dipaparkan di tempat-tempat terkenal seperti tanda-tanda gerai, video atau semasa sesi pentas – ini masih merupakan parti Amazon, sudah tentu.

Tetapi tidak seperti tahun lalu, Amazon kini akan bertolak ansur dengan penggunaan perkataan dan istilah – dalam keadaan tertentu – yang merujuk kepada kewujudan awan lain di luar AWS. Amazon mengalih keluar peraturannya yang melarang "berbilang awan," "awan mana-mana," "awan salib," dan "setiap awan" dari panduan penjenamaan untuk pasangan, sehingga Oktober.

Walau bagaimanapun, sebelum panduan dikemaskini, rakan kongsi berkata bahawa mereka terpaksa mematuhi peraturan tersebut dan menyerahkan kandungannya semula: Mencipta kepada AWS untuk kelulusan.

Pelonggaran larangan ini menggariskan dinamik peralihan industri awan $ 214 bilion lebih daripada satu dekad selepas Amazon mempelopori perniagaan dengan membiarkan syarikat teknologi lain menyewa akses kepada infrastruktur pengkomputerannya. Amazon tetap menjadi pemimpin pasaran, tetapi pesaing seperti Microsoft, Google dan IBM merosot pada bahagiannya, secara langsung dan melalui perkhidmatan alternatif yang membolehkan pelanggan menggabungkan awan Amazon dengan produk lain.

Kemenangan kejutan Microsoft terhadap kontrak JEDI $ 10 bilion Pentagon pada bulan Oktober adalah satu pukulan yang sangat merendahkan untuk Amazon, yang dianggap sebagai pelari depan (Amazon mencabar keputusan kerajaan untuk memberi kontrak kepada Microsoft, mendakwa "kecenderungan yang tidak jelas").

"AWS telah sangat berjaya untuk jangka masa yang panjang sebahagiannya kerana mereka menyesuaikan diri dengan pasaran dengan cepat dan agresif," kata Bailey Caldwell, naib presiden kejuruteraan penyelesaian awan di Flexera. "Ia tidak menghairankan bahawa mereka akan melakukan perkara yang sama dengan garis panduan penjenamaan mereka. Ia adalah dunia berbilang awan, kita hanya tinggal di dalamnya."

Jurucakap AWS mengesahkan kepada Business Insider bahawa ia telah memperbaharui peraturannya, tetapi tidak memberikan komen lanjut.

'Mereka mempunyai polis acara berjalan kaki dan pastikan anda mengikuti peraturan mereka'

Rakan kongsi Amazon, yang telah terbiasa menyampaikan persembahan, kandungan, dan bahkan memberi hadiah kepada AWS untuk kelulusan, telah lama melihat kata-kata yang diharamkan dengan campuran hiburan dan peletakan jawatan.

AWS "sangat mengurus" apa yang boleh hadir pada persidangan, dan kandungan harus dikemukakan kepada AWS untuk semakan, kata Caldwell Flexera. Contohnya, dia mengingatkan AWS memberitahu syarikatnya untuk memotong istilah "cloud private" dari persembahannya dan sebaliknya, untuk menggunakan istilah "IT swasta." Sekarang, dengan panduan penjenamaan baru, istilah "awan peribadi" mungkin diluluskan.

Pengasas Rubrik

Penjanaan Rubrik (dari kiri ke kanan) Arvind Nithrakashyap, Soham Mazumdar, Arvind Jain, Bipul Sinha

Rubrik


"Mereka mempunyai sejarah cuba mengawal mesej di kawasan yang mereka ingin menguasai pasaran, iaitu, awan hanya wujud dalam konteks umum," kata Caldwell kepada Business Insider. "Jika anda bercakap tentang awan ia harus menjadi Amazon."

Amazon bukanlah satu-satunya syarikat yang menyekat rakan kongsi daripada menyebut pesaing, tetapi Caldwell mencatatkan bahawa ia mendapat lebih banyak masalah kerana ia telah mengganggu perniagaan lain – sebagai contoh, AWS melancarkan pesaing pangkalan data kepada MongoDB.

"Mereka akan sentiasa mengawal mesej tentang apa yang mereka lakukan dan mengapa mereka melakukannya," kata Caldwell. "Mereka tidak bersendirian di ruang angkasa. Mereka hanya mendapat perhatian dan kesedihan yang menyebabkannya kerana senarai rakan kongsi yang telah kehabisan perniagaan atau terganggu oleh Amazon sendiri tidak berkesudahan."

Panjang yang Amazon pergi untuk mengosongkan kata-kata menghujat dari peristiwa-peristiwanya boleh dijumpai sebagai keras kepala.

InfluxData CMO Mark Herring ingat pada masa lalu melihat kakitangan AWS berkeliaran lantai pameran persidangan bersenjata dengan pita untuk menutup istilah seperti "berbilang awan."

"Mereka mempunyai polis acara berjalan kaki dan memastikan anda mematuhi peraturan mereka," kata Herring. "Walaupun kita semua fikir mereka peraturan gila, mereka pasti menguatkuasakannya."

Ken Hui, jurutera pemasaran teknikal di Rubrik, mengimbas kembali ceramah untuk kembali: Mencipta, tetapi dia terpaksa menukar slaidnya kerana dia menyebut terdapat banyak awan. Sebagai contoh, dia mempunyai gambar yang menunjukkan AWS dan Microsoft Azure, dan dia harus mengeluarkan semua rujukan kepada Azure.

Di samping itu, salah satu slaidnya berkata "awan," dan dia berkata bahawa dia diberitahu bahawa dia tidak boleh menggunakan jamak itu. Hui mengatakan bahawa walaupun dia merasakan peraturannya "agak ketat," katanya ia adalah persidangan AWS dan syarikat itu bebas untuk memiliki peraturan itu jika ia mahu.

"Saya diberitahu oleh jabatan jenama bahawa saya tidak sepatutnya meletakkan apa-apa di dalamnya yang menunjukkan terdapat lebih daripada satu awan di dunia," kata Hui kepada Business Insider. "Pemikiran saya tentang itu adalah saya tidak fikir Amazon tidak percaya terdapat penyedia awan lain … Saya fikir apa yang mereka cuba katakan adalah, kita tidak mahu perbualan bercakap tentang mempunyai awan lain sebagai pilihan. "

'Amazon mengambil persaingan untuk tahap baru'

Menurut dokumen yang dilihat oleh Business Insider, sehingga Oktober, rakan kongsi tidak boleh menyebut nama atau logo awan saingan dalam "kandungan penglihatan tinggi," seperti grafik gerai, kandungan sesi, demo dan video, dan iklan paparan. Walau bagaimanapun, jika produk mereka berjalan di awan lain, mereka mungkin menyebut awan spesifik dalam helaian data, risalah, dan whitepaper.

Perkhidmatan Web Amazon sebelum ini tidak membenarkan istilah seperti "awan berbilang," "awan salib," "awan mana-mana," atau "setiap awan" yang bermaksud menyokong lebih daripada satu pembekal awan. Tetapi mengikut dokumen dari Oktober, peraturan ini tidak lagi di sana.

Sesetengah rakan kongsi pada minggu ini: Persidangan inventif tidak menyedari pelonggaran peraturan.

Veteran industri mengatakan bahawa realiti itu, pelanggan akan pergi untuk berbilang awan, dan AWS menghapuskan pengharamannya pada istilah "berbilang awan" mencerminkannya. Caldwell mengatakan bahawa ia adalah "keperluan" bagi mana-mana syarikat besar hari ini.

Poojan Kumar

Clumio pendiri dan CEO Poojan Kumar

Clumio


"Sama ada Amazon menyukai istilah itu, ia sebenarnya yang difokuskan oleh pelanggan, dan frasa duit syiling utama Amazon adalah, kami melakukan apa yang pelanggan inginkan," kata Caldwell. "Itu sedikit tidak jujur. Mereka melakukan apa yang pelanggan inginkan selagi ia menyokong memperoleh lebih banyak pendapatan untuk Amazon."

Herring mengatakan bahawa walaupun dia memahami mengapa AWS mempunyai peraturan ini, kenyataannya, pelanggan masih akan bertanya kepada rakan jika teknologi dapat berjalan di awan lain.

"Jika anda melihat penonton utama yang pergi ke AWS, biasanya orang teknikal yang menghabiskan masa melakukan carian Google dan (ada) di GitHub, melihat teknologi lain," kata Herring. "Dalam beberapa cara, saya dapat faham jika saya orang pemasaran mengapa mereka mahu melakukannya, tetapi untuk semua tujuan praktikal, ia hampir tidak penting, ia adalah penonton cerdas teknologi."

Poojan Kumar, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Clumio, berkata para pelanggan masih akan bertanya tentang menggunakan pelbagai awan tanpa mengira peraturan persidangan AWS.

"Jika anda membuat pasaran dan anda pemimpin, anda cenderung ketat," kata Kumar. "Dari perspektif itu, tidak menghairankan bahawa AWS mahu menjadikannya kelihatan seperti mereka satu-satunya … Begitu juga apa yang kita lihat adalah, pada penghujung hari, pelanggan menggunakan awan berbilang. jika AWS membenarkan atau tidak kerana itulah realiti apa-apa sahaja. "

Ada tip? Hubungi wartawan ini melalui e-mel di rmchan@businessinsider.com, Isyarat di 646.376.6106, Telegram di @rosaliechan, atau Twitter DM di @ rosaliechan17. (Pakar PR melalui e-mel sahaja, sila.) Jenis-jenis mesej selamat lain yang tersedia atas permintaan. Anda juga boleh menghubungi Business Insider dengan selamat melalui SecureDrop.