Alternatif Superglue Perubatan dibuat dari Salamander Goo Giant


gergasi salamander superglue cina
Stock View / Getty Images Terbaik

Daripada patch gaya Star Trek yang futuristik yang menggunakan plasma sejuk sebagai sebahagian daripada proses penyembuhan kepada superglue UV yang diaktifkan, kami telah mencatatkan sejumlah besar luka berteknologi tinggi di sini di Trend Digital. Tetapi inilah yang kita tidak jumpa sebelum ini: Pelekat khas yang mampu mengelak luka lebih baik daripada alternatif perubatan, yang dibuat daripada goo yang dikeluarkan dari kulit salamanders gergasi Cina.

"Ini adalah pelekat perubatan yang sangat menarik yang sebelum ini tidak ada," kata Yu Shrike Zhang, penolong profesor di Jabatan Perubatan di Sekolah Perubatan Harvard, memberitahu Digital Trends. "Ia lembut [and] mampu mematuhi bentuk tisu, namun sangat pelekat. Ia melekat bukan sahaja daging bersama, tetapi juga lemak. Ia bukan toksik, menjadi [of] semata-mata asal biologi, dan benar-benar merendahkan masa, meninggalkan tiada kesan dalam badan. Paling penting, sumbernya boleh diperbaharui, yang bermaksud bahawa anda boleh mendapatkannya secara berterusan tanpa perlu terlalu risau mengenai kos dan sama sekali membunuh binatang itu. "

Untuk mendapatkan gam mereka, Zhang dan rakannya menggaruk belakang salamanders gergasi Cina, yang boleh mengukur sehingga 4 kaki panjang dan berat lebih daripada 60 paun. Mereka kemudiannya mengumpul cecair yang dikeluarkan dan beku-dikeringkan untuk membentuk serbuk, yang kemudiannya dapat rehydrate menggunakan air. Pelekat ini digunakan untuk mengelak luka pada tikus hidup. Ia melakukan ini dengan berkesan, tidak meninggalkan keradangan atau parut, dan membolehkan rambut menjadi semula.

"Ia sesuai untuk menyembuhkan kebanyakan luka di dalam badan," kata Zhang. "Selain luka kulit yang kami terbukti [our] kertas, kami juga secara aktif meneroka penggunaan pelekat ini untuk aplikasi penyembuhan luka yang lain, luaran dan dalaman. Keupayaan untuk menyertai tisu berlemak mungkin sesuatu yang sangat berguna, namun jelas bukan senario utiliti sahaja. "

Zhang menyatakan bahawa kerana salamanders dewasa boleh menghasilkan banyak pelekat semulajadi ini, kini tidak ada keperluan untuk cuba mensintesis goo. "Seorang salamander dewasa boleh menghasilkan banyak pelekat ini apabila mereka aktif," katanya. "Satu-satunya had ialah apabila haiwan ini hibernate pada musim sejuk, menjadikan pengambilan lendir agak mencabar. Walau bagaimanapun, kami tidak cukup bimbang mengenainya kerana jumlah yang boleh dikumpulkan semasa musim aktif mereka. "

Pasukan sedang mengejar peluang pengkomersilan untuk penemuan mereka. Satu kertas kerja menggambarkan kerja setakat ini baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Bahan Fungsian Lanjutan.