Alamat NASA Kontroversi Daripada 'Pita Hilang' Apollo 11 Moonwalk


Sebagai pelatih NASA yang pertama kali menyiapkan untuk melelong kaset video yang dikatakan mengandungi rekod asal jalur bulan pertama, NASA mengeluarkan kenyataan yang menyatakan bahawa agensi itu kehilangan rakaman dari Misi Apollo 11.

Mencari "kaset yang hilang" bermula pada tahun 2006, apabila laporan mula muncul bahawa NASA telah memadamkan rakaman asal dari pendaratan bulan pertama. Agensi itu melakukan carian intensif pada masa itu, tetapi tidak dapat mencari kaset.

"Carian arkib dan rekod yang intensif menyimpulkan bahawa senario yang paling mungkin adalah bahawa pengurus program menentukan tidak lagi perlu menyimpan pita – kerana semua video itu dirakam di tempat lain – dan mereka telah dipadam dan digunakan semula," kata pegawai NASA di dalam pernyataan.

Berkaitan: Tonton Momentum Apollo 11 Moonwalk NASA dalam Video Arkib ini

Tiga pita yang mengandungi rakaman asal dari pendaratan bulan adalah untuk lelongan.

Tiga pita yang mengandungi rakaman asal dari pendaratan bulan adalah untuk lelongan.

(Kredit imej: Sotheby's)

Bagaimanapun, NASA mengesahkan bahawa tiada rakaman hilang dari Apollo 11 sejak penghantaran video dihantar ke Pusat Angkasa Kapal Angkasa Manned (kini dikenali sebagai Johnson Space Center) di Houston semasa misi itu, menurut kenyataan itu. Video dari pita itu ditukar kepada format yang boleh disiarkan di televisyen.

Rakaman ini direkodkan dalam imbasan lambat, bermakna ia mempunyai output 10 bingkai sesaat; oleh itu, ia tidak boleh disiarkan secara langsung di televisyen. Menurut NASA, rakaman itu ditukarkan untuk disiarkan dan dihubungkan ke satelit, kemudian turun ke Houston sebelum ia muncul di televisyen komersial.

Agensi itu memulihkan rakaman dan mengeluarkannya pada tahun 2009 untuk ulang tahun ke-40 misi bulan Apollo 11.

"Tidak ada video yang turun perlahan yang tidak diubah suai secara langsung, diberi makan langsung, ke Houston dan diberi makan secara langsung kepada dunia," jurutera NASA, Dick Nafzger, yang mengetuai pencarian rakaman itu, berkata taklimat berita mengenai pita yang hilang pada tahun 2009. "Jadi, sekiranya ada orang yang berpendapat ada video di luar sana yang belum pernah dilihat, itu bukanlah kes itu."

NASA juga menolak tuntutan yang dibuat oleh bekas jururawat di agensi bahawa dia memiliki rakaman asal langkah pertama manusia di bulan.

Gary George, seorang jurutera mekanikal berusia 65 tahun yang merupakan seorang pelajar kolej muda pada masa latihannya di NASA, mendakwa bahawa dia membeli kaset pada lelongan lebihan kerajaan pada tahun 1976 untuk sedikit lebih $ 200, menurut penerangan mengenai item lelong pada Sotheby's.

Item terdiri daripada tiga gulungan logam Ampex 148 High Band 2-inch Quadruplex videotape, setiap satu antara 45 dan 50 minit panjang.

Tidak kira sama ada tuntutan George mengenai pita yang hilang adalah benar atau jika pita itu benar-benar sahih, NASA secara teknikal tidak kehilangan apa-apa rakaman Apollo – hanya pita asal dengan rakaman itu. Agensi itu mendakwa bahawa pita tidak mengandungi sebarang bahan yang belum dipelihara secara digital.

Tetapi itu tidak akan menghalang penggemar ruang dari mahu mendakwa bahawa NASA "kehilangan" pita Apollo yang bersejarah, yang dijangka akan dijual dengan harga $ 1-2 juta pada ulang tahun ke-50 Apollo 11 yang akan datang.

Lelongan secara langsung akan bermula pada 20 Julai pada 11 pagi EDT.

Ikut Passion Rabie di Twitter @passantrabie. Ikut kami di Twitter @Spacedotcom dan seterusnya Facebook.