AI Penyelidik Anca Dragan pada Membantu Robot Memahami Manusia


Apabila manusia dan robot melintas jalan, hasilnya tidak hanya mengecewakan-kereta autonomi, katakan, itu terlalu malu untuk menghidupkan kiri-mereka juga boleh membawa maut. Pertimbangkan kecelakaan Uber tahun lepas, di mana algoritma memandu sendiri tidak dikodkan untuk menghasilkan jaywalker manusia yang tidak dijangka.

Pada persidangan WIRED25 Jumaat, Anca Dragan, seorang profesor yang mengkaji interaksi manusia-robot di UC Berkeley, bercakap tentang apa yang diperlukan untuk mengelakkan masalah tersebut. Minatnya adalah apa yang berlaku apabila robot menamatkan pengajian di luar dunia maya dan trek uji terbuka luas, dan mula berurusan dengan manusia yang tidak dapat diramalkan.

"Ia ternyata mencetuskan masalah," katanya.

Isu-isu yang melampaui hanya mengajar robot untuk merawat manusia sebagai halangan yang harus dielakkan. Sebaliknya, robot perlu diberikan model ramalan bagaimana manusia berkelakuan. Itu tidak mudah; walaupun satu sama lain, manusia pada dasarnya adalah kotak hitam. Tetapi kerja yang dilakukan di makmal Dragan membentangkan pandangan mendalam: "Manusia tidak sewenang-wenangnya, kerana kita sebenarnya makhluk yang disengajakan," katanya. Kumpulannya merekabentuk algoritma yang membantu robot memikirkan sasaran kita: bahawa kita cuba untuk mencapai pintu itu atau lulus di jalan raya atau mengambil giliran itu. Dari sana, robot dapat mula menyimpulkan tindakan apa yang akan anda ambil untuk sampai ke sana dan cara terbaik untuk mengelakkan diri dari memotong anda.

Ia seperti lagu itu, Dragan berkata: "Setiap langkah yang anda ambil; setiap langkah yang anda buat"Mendedahkan keinginan dan niat anda, dan juga langkah seterusnya yang mungkin anda ambil atau buat untuk ke sana.

Namun, kadang-kadang mustahil untuk robot dan manusia untuk mengetahui apa yang akan dilakukan oleh yang lain. Dragan memberi contoh seorang pemandu robot dan seorang manusia yang menarik ke persimpangan pada masa yang sama. Bagaimanakah anda mengelakkan kebuntuan atau kemalangan? Satu penetapan potensi adalah untuk mengajar robot isyarat sosial. Dragan mungkin mempunyai puluhan robot belakang sedikit-isyarat kepada pemandu manusia bahawa ia adalah baik untuk mereka pergi terlebih dahulu. Ini satu langkah ke arah kita semua untuk bermain sedikit lebih baik.