AFM 'Season' Bermula Dengan 11 Kes, CDC Mendesakkan Dokumen untuk Berhati-hati, Laporkan Awal


Megan Brooks
09 Julai 2019

Myelitis flaccid akut (AFM) biasanya meningkat pada akhir musim panas hingga musim gugur awal "musim," tetapi pegawai kesihatan persekutuan telah memberi amaran kepada para doktor untuk memberi amaran yang tinggi terhadap gangguan yang melumpuhkan, yang telah melanda 11 anak muda setakat ini tahun ini.

"Saya mendesak doktor untuk mencari gejala dan melaporkan kes yang disyaki supaya kami boleh mempercepatkan usaha untuk menangani penyakit serius ini," kata Pengarah CDC, Robert Redfield, MD, dalam satu kenyataan.

"Kami meminta bantuan anda dengan pengenalan awal pesakit dengan gejala AFM, ujian spesimen yang tepat untuk ujian, dan melaporkan segera kes-kes yang disyaki AFM ke jabatan kesihatan," kata Timbalan Pengarah CDC Principal Anne Schuchat, MD, semasa taklimat pers.

Mengiktiraf AFM adalah mencabar, CDC mengakui. Keadaan ini jarang berlaku, dan tiada ujian makmal diagnostik kini tersedia. Penyebab utama keadaan ini sukar difahami. Dalam kebanyakan kes, pesakit AFM adalah kanak-kanak kecil yang sihat yang mengalami penyakit pernafasan ringan atau demam selaras dengan jangkitan virus. Mereka kemudiannya membangunkan AFM.

CDC mula mengesan AFM pada tahun 2014, apabila wabak pertama, melibatkan 120 kes, berlaku. Satu lagi wabak, yang melibatkan 149 kes, berlaku 2 tahun kemudian, pada 2016. Wabak berlaku lagi 2 tahun kemudian, pada tahun 2018. Wabak itu, yang melibatkan 233 kes di 41 negeri, telah menjadi yang terbesar setakat ini. Pada tahun 2019, 11 kes disahkan telah dilaporkan di lapan negeri; 57 kes sedang disiasat.

AFM setakat ini mengikuti corak bermusim dan dwitahunan, dengan kes-kes spiking antara Ogos dan Oktober setiap tahun.

"Corak setiap tahun yang lain menarik," kata Schuchat. Coraknya menunjuk kepada virus sebagai pemain yang berpotensi, "tetapi kita tidak boleh menganggap bahawa ia adalah corak jangka panjang kerana kita benar-benar hanya menjejaki ini sejak 2014. Tetapi kita mahu doktor dan ibu bapa bersedia untuk kemungkinan wabak yang signifikan pada tahun ini . "

'Kelewatan Hampers Kemampuan Kita untuk Memahami'

Dalam satu laporan yang diterbitkan hari ini, penyelidik CDC mengemas kini data klinikal, makmal, dan hasil untuk 233 kes yang disahkan yang dilaporkan kepada CDC pada tahun 2018.

Seperti dalam dua kejadian pertama, purata umur pesakit AFM adalah kira-kira 5 tahun. Kebanyakannya mempunyai simptom pernafasan atau demam dalam tempoh 4 minggu dari kelemahan anggota badan.

"Pesakit telah terjejas teruk oleh AFM," Tom Clark, MD, timbalan pengarah, Bahagian Penyakit Viral, memberitahu taklimat itu; 98% pesakit dimasukkan ke hospital, 60% penjagaan diperlukan di unit rawatan intensif, dan 27% diperlukan pengudaraan mekanikal. "Mereka dengan cepat menerima rawatan perubatan," katanya.

Secara purata, pesakit dimasukkan ke hospital dalam masa 1 hari selepas timbulnya kelemahan anggota badan. Spesimen dikumpulkan untuk ujian dalam tempoh 2 hingga 7 hari secara purata. Walau bagaimanapun, kes yang disyaki dilaporkan kepada CDC dari 18 hingga 36 hari selepas permulaan gejala. "Kelewatan ini menghalang keupayaan kami untuk memahami sebab-sebab AFM," kata Clark.

Dalam 44% kes yang disahkan, ujian makmal mendedahkan pelbagai jenis enterovirus dan rhinovirus, terutamanya dalam spesimen pernafasan dan tinja. Jenis virus termasuk enterovirus D68 (EV-D68) dan enterovirus A71 (EV-A71).

Daripada 74 kes yang mana spesimen bendalir tisu serebrum tersedia, hanya dua didapati positif untuk enterovirus – satu dengan EV-A71, dan satu dengan EV-D68. Tiada spesimen tinja yang diuji positif untuk poliovirus, enterovirus yang berkaitan yang boleh menyebabkan AFM.

Sejak 2014, CDC telah menguji cecair tulang belakang kebanyakan pesakit dengan AFM. Dalam hanya beberapa ujian sedemikian mempunyai patogen dikenal pasti. "Apabila virus dijumpai dalam cairan tulang belakang, ini adalah bukti yang baik bahawa ini adalah penyebab penyakit pesakit," kata Clark.

CDC terus memantau trend AFM dan pembentangan klinikal. Mereka menjalankan penyelidikan untuk mengenal pasti faktor risiko yang mungkin, menggunakan ujian makmal dan penyelidikan lanjutan untuk memahami bagaimana jangkitan virus boleh membawa kepada AFM. Mereka juga menjejaki hasil jangka panjang pesakit AFM.

Clark menyatakan bahawa sejak wabak pertama pada tahun 2014, 70% hingga 80% atau lebih kanak-kanak dengan AFM telah mengalami kelemahan anggota badan yang berterusan beberapa bulan selepas bermulanya gejala. Terdapat beberapa bukti bahawa "pemulihan awal dan agresif" membantu, katanya. CDC telah menerbitkan pertimbangan interim untuk pengurusan klinikal di laman webnya.