Adakah sesiapa di luar sana? Alat SETI Baru Memantau Jejak Carian Alien


Adakah sesiapa di luar sana? Alat SETI Baru Memantau Jejak Carian Alien

The Allen Telescope Array yang digunakan oleh SETI Institute (Search for Intelligence Extraterrestrial) untuk mencari isyarat dari alien pintar.

Kredit: SETI Institute

Dengan penyelidikan mengenai kehidupan luar angkasa yang berterusan di seluruh dunia, seorang penyelidik dari Search for Intelligence Extraterrestrial Institute (SETI) telah melancarkan alat baru untuk membantu penyelidik menjejaki hasilnya.

Jill Tarter, pengasas bersama institut yang mengilhami watak fiksyen Ellie Arroway dalam novel Carl Sagan "Contact" (yang kemudian menjadi filem 1997), mengetuai pembangunan alat web yang baru diumumkan Technosearch. Pangkalan data ini merangkumi semua carian SETI yang diterbitkan antara 1960 dan hari ini. Anda boleh melihat pangkalan data dalam talian di https://technosearch.seti.org/.

Kenyataan Ina Jan. 9 mengumumkan pangkalan data, wakil SETI mengatakan bahawa mereka berharap seluruh masyarakat SETI akan bekerjasama untuk memastikan Technosearch tepat dan terkini. Alat ini dimaksudkan untuk menangani keperluan yang sedang berjalan di masyarakat untuk sumber yang mewakili beratus-ratus pencarian yang dilakukan di langit. [13 Ways to Search for Intelligent Aliens]

"Saya mula menyimpan arkib carian ini ketika saya seorang pelajar siswazah," kata Tarter dalam kenyataan itu. "Beberapa kertas asal telah dibentangkan di persidangan atau muncul dalam jurnal yang sukar untuk pendatang baru ke medan SETI untuk mengakses. Saya gembira kerana kami kini mempunyai alat yang boleh digunakan oleh seluruh masyarakat dan metodologi untuk menjaga ia semasa. "

Technosearch telah dibangunkan dengan kerjasama Pengalaman Penyelidikan untuk pelatih mahasiswa (REU), yang bekerja di bawah Jason Wright – penyelidik eksplan dan bintang di Penn State University. Salah seorang bekas pelajar REU, Andrew Garcia, berkata alat baru itu akan memainkan peranan besar dalam SETI.

"Saya yakin bahawa Technosearch akan menjadi instrumen penting bagi para astronom dan amatur yang berminat untuk meneroka alam semesta untuk menunjukkan tamadun teknologi lain," kata Garcia dalam kenyataan itu. "Kita tidak boleh tahu di mana untuk mencari bukti esok jika kita tidak tahu di mana kita telah melihat."

Technosearch dikeluarkan pada 9 Januari pada mesyuarat 223 Persatuan Astronomi Amerika semasa sesi poster.

Ikuti kami di Twitter @Spacedotcom dan di Facebook. Artikel asal di Space.com.