Adakah gigitan ekonomi melanda bencana atau kejayaan untuk menunggang? Bergantung pada siapa yang anda minta.


Uber dan Lyft telah memberi amaran kepada pemandu mengenai hujung jadual fleksibel, dan penumpang mengenai tunggangan lebih mahal yang mengambil masa lebih lama untuk tiba, semuanya terima kasih kepada rang undang-undang California yang lulus minggu ini.

Tetapi pemandu dan pekerja gig yang lain merayakan apa yang boleh menjadi laluan kepada gaji, faedah, dan hak pekerja yang lain, yang mana beberapa tuntutan akan datang hanya dengan sedikit kos kepada penunggang.

Selepas rang undang-undang, dipanggil AB5, menuju ke meja gabenor, ia akan berkuatkuasa pada 1 Jan, 2020. Ia akan membuat syarikat mengklasifikasikan banyak kontraktor bebas sebagai pekerja, sesuatu Uber dan Lyft menentang.

Walaupun ini akan memberi kesan langsung kepada pemandu dan pekerja ekonomi gig yang lain, seperti 200,000 di California yang bekerja untuk Uber, orang yang menggunakan aplikasi juga boleh melihat perubahan.

The New York Times dinamakan "pegawai industri" yang mengatakan kos untuk syarikat seperti Uber dan Lyft boleh meningkat sebanyak 20 hingga 30 peratus kerana AB5. Pakar industri lain seperti Michael Droke, rakan kongsi di Dorsey & Whitney di California, firma undang-undang yang mewakili syarikat besar seperti 3M dan Wells Fargo dalam pertelingkahan buruh, juga melihat kos naik bagi syarikat dan harga naik untuk penunggang.

"Banyak industri bergantung kepada kontraktor bebas untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan, daripada penghantaran makanan kepada pengekodan perisian dan reka bentuk. Pekerja tersebut akan ditukar kepada pekerja, dengan ketara meningkatkan kos produk dan perkhidmatan," kata Droke.

Yaƫl Ossowski, timbalan pengarah Pusat Pilihan Pengguna, yang menyokong peraturan deregulasi, berkata undang-undang boleh memaksa orang untuk "mencari alternatif." Daripada menempah perjalanan yang murah, dia berfikir orang akan dipaksa melakukan perkara seperti carpool, memanggil teksi, atau mencari bas berdekatan.

Bagi pemandu Uber dan Lyft Jeff Perry, AB5 adalah kemenangan besar. Beliau adalah sebahagian daripada Gig Workers Rising, yang telah memainkan peranan penting dalam mengumpul sokongan untuk rang undang-undang dan berjuang untuk pemandu untuk bersatu.

Dia tidak khawatir bahawa Uber atau Lyft akan keluar dari perniagaan atau pelanggan akan beralih kepada pilihan lain. Beliau berkata penumpang akan memahami masa menunggu yang berpotensi lagi dan harga yang lebih tinggi adalah pengorbanan yang diperlukan untuk membantu pemandu.

"Ia lebih baik daripada apa yang boleh ditawarkan teksi atau transit awam," katanya.

Perry fikir Uber dan Lyft dapat berinovasi lagi dalam menghadapi struktur dan kos pekerja baru.

"Saya tidak minta maaf sekurang-kurangnya untuk Uber," katanya. "Saya tidak fikir ini adalah sesuatu yang mengerikan bagi mereka kerana mereka membuatnya kelihatan."

Beliau merujuk mesej dalam aplikasi yang dihantar oleh Lyft pagi Rabu sebagai tindak balas kepada AB5 yang bergerak ke hadapan. Dia melihatnya sebagai usaha terakhir untuk mendapatkan pemandu untuk menekan California Gov. Gavin Newsom untuk membatalkan rang undang-undang itu.

Selain dari waktu menunggu yang agak lama dan tambang yang lebih tinggi, Gary Buffo, presiden Pertubuhan Limusin Nasional, yang telah menyokong gaji dan faedah yang lebih baik untuk pemandu yang mengungguli pemandu, tidak fikir Uber atau Lyft perlu melukis AB5 sebagai bencana.

Dia melihat industrinya bertahan semasa mengikuti amalan buruh standard untuk para pemandunya, jadi dia percaya syarikat-syarikat ini boleh mengendalikannya.

"Tiada siapa yang akan melihat perubahan besar sama sekali," katanya dalam satu panggilan pada Rabu. "Kecuali pemandu Uber dan Lyft dibayar dengan adil."

Dalam pemfailan IPO Uber dan Lyft dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa pada awal tahun ini, suis dari kontraktor bebas kepada pekerja disenaraikan sebagai berpotensi merosakkan.

"Sekiranya klasifikasi kontraktor pemandu yang menggunakan platform kami dicabar, mungkin terdapat kesan negatif dari perniagaan, kewangan, cukai, undang-undang dan lain-lain," kata Lyft.

Uber dengan jelas menyenaraikan dalam satu titik peluru: "Perniagaan kami akan terjejas sekiranya Pemandu dikelaskan sebagai pekerja dan bukan kontraktor bebas."

Dalam panggilan akhbar hari Rabu, ketua pegawai undang-undang Uber Tony West berkata syarikat penerbangan itu mahu memberi pemandu hak penganjur dan piawaian gaji minimum tanpa memaksa mereka untuk menjadi pekerja.

"Kami percaya pemandu betul diklasifikasikan sebagai bebas," katanya, menekankan fleksibiliti pemandu. Uber merancang untuk berhujah bahawa pemandunya boleh terus menggunakan platform seperti yang selalu ada. Menggabungkan kuasa dengan Lyft, Uber menyokong inisiatif undi untuk pengundi California untuk menetapkan polisi pemanduan yang memikat.

Walaupun tidak bersedia menghadapi senario terburuk, Barat memberi jaminan kepada wartawan bahawa Uber akan bertahan. Dia bahkan melayang kemungkinan bahawa tiada apa yang akan berubah dan AB5 tidak akan menaikkan kos atau menyebabkan sebarang perubahan struktur. Sebagai Pekerja Gig Rising's Perry berkata, ada nilai yang tidak dapat dinafikan di Uber dan Lyft – ia hanya perlu memasukkan pemandu yang memberi kuasa kepada perkhidmatan tersebut.