Adakah Equifax berhutang kepada anda? Bagaimana Tuntutan Wang Penyelesaian Anda


Sudah hampir dua tahun sejak Equifax mengumumkan bahawa mereka adalah sasaran hack yang menjejaskan data peribadi lebih dari 145 juta rakyat Amerika. Itulah kira-kira separuh penduduk dewasa A.S.! Pelanggaran itu juga mengejutkan kerana Equifax bukan sekadar syarikat lama. Mereka adalah salah satu daripada tiga agensi kredit kebangsaan besar yang mengekalkan dan sepatutnya melindungi maklumat kami yang paling rahsia.

Sekarang, di bawah penyelesaian global yang difailkan pada 22 Julai, Equifax akan membelanjakan sehingga $ 425 juta untuk membantu orang yang terjejas oleh pelanggaran tersebut. Sekiranya anda mempunyai laporan kredit di A.S., ada peluang yang baik untuk mengetahui maklumat peribadi anda. Dalam jawatan ini, saya akan menerangkan apa yang berlaku, yang berhak mendapat bayaran Equifax, dan bagaimana untuk memfailkan tuntutan bagi wang penyelesaian.

Sekiranya anda mempunyai laporan kredit di A.S., ada peluang yang baik untuk mengetahui maklumat peribadi anda.

Apa yang Berlaku dalam Pelanggaran Data Equifax

Equifax ditubuhkan pada tahun 1899 dan merupakan tertua dari tiga biro kredit, bersama dengan Experian dan TransUnion. Equifax berpangkalan di Atlanta, Georgia dan mengekalkan maklumat mengenai lebih 820 juta pengguna.

Equifax berkata penggodam mengangkat nama pengguna, tarikh lahir, nombor Keselamatan Sosial, dan dalam beberapa kes, nombor lesen memandu. Mereka juga mencuri nombor kad kredit untuk lebih 200,000 orang dan dokumen pertikaian yang mengandungi data sensitif sekitar 180,000.

Pelanggaran Equifax bukanlah yang kita lihat. Dukacita itu pergi ke Yahoo, yang merupakan sasaran dalam beberapa kejadian yang menjejaskan lebih daripada satu bilion akaun pengguna di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, insiden Equifax adalah nombor keselamatan Sosial yang paling besar.

Ketika saya diliputi oleh Jangan Menipu oleh Cukai dan Penipuan Keselamatan Sosial ini, apabila pencuri identitas memiliki informasi pribadi Anda, mereka dapat melumpuhkan kerusakan pada kehidupan finansial Anda. Pencuri boleh menggunakannya untuk mengambil alih akaun kredit sedia ada anda, buka akaun baru, memulangkan cukai palsu, merampas manfaat kerajaan, dan melakukan kejahatan lain dalam nama anda.

Cara Tahu Jika Anda Sebahagian daripada Penyelesaian Equifax

Jadi, bagaimana anda tahu jika seorang penjenayah siber mencuri data sensitif anda dalam pelanggaran data Equifax? Anda boleh mendapatkan jawapan yang cepat dengan melawat laman penyelesaian rasmi, equifaxbreachsettlement.com. Ia merangkumi semua butiran mengenai penyelesaian yang dicadangkan.

Tatal ke bawah halaman dan klik butang hijau besar yang mengatakan, "Ketahui jika maklumat anda terpengaruh." Anda perlu memasukkan nama belakang anda dan enam digit terakhir nombor Keselamatan Sosial anda.

Jika data anda dicuri, anda secara automatik sebahagian daripada penyelesaian tindakan kelas yang dicadangkan. Jika Mahkamah meluluskan penyelesaian, Equifax akan membayar sekurang-kurangnya $ 380 juta untuk pelbagai kerugian yang berkaitan dengan pelanggaran tersebut.

Jika data anda dicuri, anda secara automatik sebahagian daripada penyelesaian tindakan kelas yang dicadangkan. Jika Mahkamah meluluskan penyelesaian, Equifax akan membayar sekurang-kurangnya $ 380 juta untuk pelbagai kerugian yang berkaitan dengan pelanggaran tersebut.

5 Manfaat yang Tersedia dari Penyelesaian Equifax

Sekiranya data Equifax anda dikompromikan, berikut adalah lima manfaat penyelesaian yang anda layak untuk:

1. Pembayaran balik untuk masa anda.

Sekiranya anda meluangkan masa menangani isu penipuan setelah mengetahui bahawa data Equifax anda dicuri, anda layak untuk pembayaran balik hingga 20 jam pada $ 25 per jam.

Manfaat ini termasuk masa yang anda habiskan untuk melindungi identiti anda atau memulihkan diri daripada pencurian identiti. Sebagai contoh, meletakkan dan membuang keselamatan membeku pada laporan kredit anda, membeli pemantauan kredit, atau menyelidiki perlindungan kecurian identiti.

2. Pembayaran balik perbelanjaan anda.

Sekiranya anda membelanjakan wang untuk melindungi identiti anda, untuk pulih dari pencurian identiti, atau untuk melindungi diri anda dari bahaya masa depan, anda layak membayar balik kepada $ 20,000 setiap orang. Jumlah ini termasuk tuntutan anda untuk menghabiskan masa untuk isu ini.

Contohnya, jika anda membayar profesional, membeli perlindungan kecurian identiti, atau membayar ke tempat atau membuang pembekalan keselamatan pada laporan kredit anda, kos ini layak untuk pembayaran balik. Di samping itu, perbelanjaan pelbagai berkaitan yang anda hasilkan akibat pelanggaran data boleh dimasukkan, seperti notari, pos, jarak tempuh, dan caj telefon.

3. Pembayaran balik untuk kerugian anda.

Sekiranya anda menjadi mangsa kecurian identiti dan mempunyai kerugian kewangan akibat pelanggaran Equifax, anda layak untuk pembayaran balik termasuk dalam jumlah manfaat sebanyak $ 20,000. Itu mungkin berlaku jika seorang penjenayah mencuri dana dari akaun bank anda, membuka akaun kredit dalam nama anda, atau merampas manfaat kerajaan atau pembayaran balik cukai anda.

4. Pembayaran balik untuk produk Equifax.

Sekiranya anda membayar untuk pemantauan kredit atau produk perlindungan identiti Equifax antara 7 September 2016 dan 7 September 2017, anda layak untuk pembayaran balik sehingga 25% daripada kos langganan.

5. Pemantauan kredit percuma atau pembayaran tunai.

Jika data Equifax anda dikompromikan, tetapi anda tidak menghabiskan masa atau wang di atasnya, anda masih layak mendapatkan faedah penyelesaian kecil. Anda mempunyai peluang untuk menerima pemantauan kredit sekurang-kurangnya empat tahun dari tiga biro kredit di seluruh negara (Equifax, Experian, dan TransUnion) dan insurans kecurian identiti $ 1 juta.

Selain itu, anda boleh mendapat sehingga enam tahun tambahan dari Equifax, selama 10 tahun pemantauan kredit percuma. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk tidak mendaftar dalam faedah ini kerana anda telah membayar untuk pemantauan kredit, anda boleh meminta bayaran satu kali sebanyak $ 125.

Untuk merakamkan penyelesaian yang dicadangkan, ia membayar sehingga $ 20,000 untuk masa dan kerugian kewangan. Selain itu, anda boleh menerima sehingga 10 tahun pemantauan kredit dan $ 1 juta insurans kecurian ID, atau $ 125.

Untuk merakamkan penyelesaian yang dicadangkan, ia membayar sehingga $ 20,000 untuk masa dan kerugian kewangan. Selain itu, anda boleh menerima sehingga 10 tahun pemantauan kredit dan $ 1 juta insurans kecurian ID, atau $ 125.

Ini bukan senarai lengkap jenis kerugian atau perbelanjaan yang mungkin layak untuk pembayaran balik. Jika anda mempunyai kos lain yang berkaitan dengan pelanggaran tersebut, hubungi pentadbir penyelesaian di 1-833-759-2982. Mereka akan memutuskan sama ada kerugian daripada poket adalah sah.

Perhatikan juga bahawa kerugian masa depan akibat pelanggaran data Equifax mungkin juga layak untuk pembayaran balik jika anda membuat tuntutan tersebut pada 22 Januari 2024.

Bagaimana Jika Anda Tidak Ingin berada di Penyelesaian Equifax?

Tetapi bagaimana jika anda mengalami kerugian disebabkan oleh pelanggaran data Equifax yang melebihi $ 20,000? Anda berhak untuk tidak dimasukkan ke dalam penyelesaian tindakan kelas jika anda memilih keluar pada 19 November 2019.

Memilih bermakna anda akan kehilangan hak anda untuk mendapatkan apa-apa manfaat daripada penyelesaian, tetapi anda boleh memfailkan tuntutan mahkamah anda sendiri terhadap Equifax. Itu mungkin bijak jika anda kehilangan banyak wang, tetapi anda harus berunding dengan peguam untuk membincangkan pilihan anda.

Cara Memfailkan Tuntutan untuk Manfaat dari Penyelesaian Equifax

Jika data Equifax anda dikompromikan, tetapi anda tidak memfailkan tuntutan, anda masih layak untuk faedah berikut:

  • Pemulihan kecurian identiti percuma membantu anda memperbaiki masalah kecurian atau pencurian identiti yang disebabkan oleh pelanggaran dalam tempoh tujuh tahun yang akan datang. Jika anda percaya anda telah menjadi mangsa penipuan yang disebabkan oleh pelanggaran, hubungi pentadbir penyelesaian di 1-833-759-2982.
  • Laporan kredit percuma boleh didapati sebagai tambahan kepada yang telah anda dapatkan secara percuma setiap tahun dari tiga biro kredit. Bermula pada tahun 2020, anda boleh meminta sehingga enam laporan kredit percuma tambahan setahun dari Equifax hingga 2027.

Tetapi jika anda mahu pembayaran daripada penyelesaian Equifax yang dicadangkan, anda mesti memfailkan tuntutan pada 22 Januari, 2020. Pentadbir penyelesaian akan menilai tuntutan, jumlahnya, dan mendapatkan kelulusan akhir oleh mahkamah untuk membayarnya.

Tidak ada jaminan bahawa anda akan mendapat jumlah yang anda tuntut dan boleh mengambil masa yang lama untuk melihat apa-apa manfaat. Walau bagaimanapun, berhak mengambil beberapa minit untuk mengumpul sebarang dokumen sokongan dan masukkan tuntutan anda untuk kehilangan wang atau masa yang berkaitan dengan pelanggaran di equifaxbreachsettlement.com.

Tidak ada jaminan bahawa anda akan mendapat jumlah yang anda tuntut dan boleh mengambil masa yang lama untuk melihat apa-apa manfaat.

Pertama, anda mesti memasukkan maklumat tentang masa anda yang dihabiskan berkaitan dengan pelanggaran tersebut. Untuk menuntut penggantian kurang daripada 10 jam, anda mesti menerangkan tindakan yang anda ambil, bulan dan tahun tugas, dan anggaran masa yang anda habiskan pada setiap. Contohnya, jika anda menghabiskan masa sejam dan membekukan laporan kredit anda untuk memohon pinjaman kereta, anda boleh memasukkan maklumat tersebut.

Tetapi jika anda menuntut lebih daripada 10 jam, anda juga mesti menyediakan dokumen sokongan yang menunjukkan kecurangan, kecurian identiti, atau penyalahgunaan maklumat peribadi anda yang lain. Ini mungkin termasuk surat dari pemiutang, bank, atau laporan polis.

Seterusnya, anda memasukkan maklumat untuk sebarang tuntutan kewangan yang berkaitan dengan pelanggaran tersebut. Anda mesti melampirkan dokumen sokongan untuk membuktikan perbelanjaan atau kerugian anda, seperti resit atau surat daripada pemiutang. Oleh itu, saya cadangkan melakukan penyelidikan dan dokumen pengumpulan anda sebelum anda memulakan proses tuntutan.

Selalu mungkin dengan berfikir sepanjang masa yang mungkin anda ambil selepas pelanggaran itu. Sebagai contoh, adakah anda melakukan penyelidikan dalam talian, membuat panggilan telefon, mendaftar dalam pemantauan kredit, atau perjalanan ke bank anda untuk alasan yang berkaitan dengan pelanggaran itu? Pastikan anda diganti dengan sewajarnya untuk masa anda.

Sekurang-kurangnya semua orang yang data telah terjejas perlu menuntut pemantauan kredit percuma sehingga 10 tahun atau bayaran untuk $ 125 jika anda sudah mempunyai pemantauan kredit.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang strategi pintar untuk melindungi dan meningkatkan kredit anda? Semak kursus dalam talian yang paling berpatutan saya, Bina Lebih Baik-Panduan Pembaikan Skor Kredit Terbaik. Dapatkan lebih banyak maklumat dan mendaftar dengan diskaun 60% hari ini!

GET LEBIH GIRL WANG

Sertai perbualan Money Girl di Facebook, dan Twitter atau hubungi talian pendengar Money Girl di (302) 364-0308 untuk meninggalkan maklum balas atau bertanya soalan. Panggilan anda boleh digunakan pada episod masa depan! Dengar dan melanggan Apple, Spotify, Google, Stitcher, atau aplikasi podcast kegemaran anda. Untuk mendapatkan petua wang yang dihantar terus ke peti masuk anda, mendaftar untuk Newsletter Money Girl percuma!

Imej Komputer Perduaan imej ihsan Shutterstock