A.S. berusaha untuk menenangkan ketegangan Turki, kata PompeoABU DHABI-A.S. sedang berusaha menyelesaikan perselisihan dengan Turki atas penarikannya dari Syria, Setiausaha Negara Mike Pompeo pada hari Sabtu, sambil menambah bahawa ia terus merundingkan pemindahan tanggungjawab tentera dan nasib sekutunya Kurdi.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menolak usaha A.S. untuk menubuhkan syarat untuk menarik diri dari Syria, mencabar dakwaan penasihat keselamatan negara John Bolton. Dia telah menolak panggilan untuk melindungi para pejuang Kurdish Ankara mencirikan sebagai pengganas, sementara pemerintah A.S. mencari komitmen untuk melindungi mereka yang berjuang bersama tentara Amerika melawan Negara Islam.

"Kami menyedari hak rakyat Turki, Hak Presiden Erdogan, untuk mempertahankan negara mereka daripada pengganas," kata Encik Pompeo. "Dan kami juga tahu bahawa mereka yang bukan pengganas, mereka yang berjuang bersama kami selama ini, patut dilindungi juga. Kami yakin kami dapat mencapai hasil yang mencapai kedua-duanya. "

Encik Pompeo menyatakan bahawa James Jeffrey, utusan khusus Jabatan Negara untuk Syria, telah pergi ke Turki dengan Encik Bolton awal bulan ini. "Dia akan kembali ke Ankara, saya bayangkan, sebelum terlalu lama," kata setiausaha itu.

Komennya datang sehari selepas pegawai pertahanan A.S. mengatakan tentera telah memulakan peralatan bergerak keluar dari Syria sebagai persediaan untuk penarikan pasukan yang diumumkan oleh Presiden Trump pada bulan Disember.

Encik Pompeo adalah lawatan selama seminggu ke Timur Tengah sebahagiannya untuk meyakinkan sekutu yang bimbang tentang komitmen A.S. ke rantau ini selepas pengumuman Encik Trump di Syria.

Beliau memberitahu pemberita bahawa beliau bercakap dengan Menteri Luar Turki Mevlut Cavusoglu mengenai tujuan "untuk melindungi orang Turki dari ancaman keganasan yang sah, dan mencegah risiko yang besar kepada orang-orang yang tidak menimbulkan risiko pengganasan ke Turki."

Terdapat "banyak butir-butir yang masih perlu dilaksanakan, tetapi saya yakin bahawa kita boleh mencapai hasil yang baik," katanya.

Kerajaan Turki telah meminta bantuan ketenteraan A.S. untuk menyokong usahanya, meningkatkan prospek bahawa peranan A.S. dapat bertambah sebelum ia berkurang.

Ditanya mengenai cabaran mencari kerjasama daripada pemerintahan asing mengenai isu-isu seperti counterterrorism dan pengurangan pengaruh Iran, sementara menentang penyalahgunaan hak asasi manusia dalam negeri oleh pemerintah, Encik Pompeo menyebut Turki sebagai contoh keseimbangan yang dilihat oleh Jabatan Negara.

Setiausaha itu berkata beliau telah terlibat dalam "perbualan yang rumit" dengan Encik Cavusoglu yang termasuk bukan sahaja misi Syria, tetapi juga kebimbangan hak asasi manusia.

"Kami bercakap tentang banyak unsur hubungan AS-Turki, dan sebahagian daripada perbualan itu adalah mengenai hakikat bahawa kita masih mempunyai tiga orang Amerika yang bekerja secara tempatan yang ditahan secara salah-salah seorang daripada orang NASA kita, Serkan Golge, masih ditahan di sana. "

Mengenai prospek Kurds Syria yang berunding dengan Damsyik untuk mengamankan nasib mereka, Encik Pompeo memetik "set misi" yang ditubuhkan oleh A.S. di Syria: mengurangkan keganasan dan melakukan diplomasi untuk memudahkan resolusi politik yang diketuai oleh rakyat Syria.

"Ada sejarah yang panjang di sana," katanya. "Ini lama mendahului perang saudara. Oleh itu, kita perlu menyedari sejarah orang-orang ini, juga, dan menghormatinya. Dan resolusi politik yang akan tiba, jika proses ini berjaya, akan melakukannya. Ia akan menghormati perkara-perkara yang diminta oleh rakyat Syria. "

Matlamat A.S. adalah untuk membawa semua pemangku kepentingan bersama untuk membuat penyelesaian politik, kata Encik Pompeo.

"Ia menjadi proses yang panjang. Ia lebih perlahan daripada yang kita kehendaki. Kami harap kami boleh berpaling di sini dalam beberapa bulan akan datang, "katanya.

Tulis kepada Courtney McBride di courtney.mcbride@wsj.com

Pembetulan & Amplikasi
Nama pertama Mevlut Cavusoglu dicampakkan sebagai Mehmet dalam versi sebelumnya artikel ini. (12 Jan, 2019)