A Outage Power Mass, Penyalahgunaan Data Twitter, dan Berita Lebih


Gagal kuasa besar-besaran tidak akan menyelamatkan California, Twitter menyalahgunakan data pengesahan dua faktor anda, dan ahli-ahli sains kini tahu di mana kilat menyerang dua kali (seperti di tempat lain). Inilah berita yang perlu anda ketahui, dalam masa dua minit atau kurang.

Ingin menerima roundup dua minit ini sebagai e-mel setiap hari bekerja? Daftar di sini!

Tajuk hari ini

Penindasan kuasa tidak dapat menyelamatkan California dari neraka api

Pada malam Rabu, PG & E mula menyalakan kuasa untuk beratus-ratus ribu penduduk California dalam usaha untuk mencegah kebakaran hutan semasa tempoh angin yang tinggi. Walaupun ini mungkin perlu sebagai stopgap, shutoffs tidak akan menyelamatkan California dari kebakaran hutan sepenuhnya. "Sekalipun anda menghalang 90 peratus daripada kebakaran liar, kebakaran yang masih tinggal dapat sama buruk atau bahkan lebih buruk," kata Daniel Swain, seorang saintis iklim di UCLA. "Sekalipun kita melihat lebih sedikit daripada mereka, kita masih akan mempunyai kebakaran bencana."

Jangan pernah mempercayai platform untuk meletakkan privasi lebih dari keuntungan

Twitter telah menjadi gergasi teknologi terkini untuk menggunakan data dari sistem keselamatan pengesahan dua faktornya untuk pangkalan data pemasarannya. Syarikat itu mengatakan bahawa penggunaan nombor telefon dua faktor dan alamat e-mel untuk pemasaran adalah tidak sengaja, tetapi maklumat itu digunakan untuk membantu iklan sasaran, dan syarikat itu hanya muncul tiga minggu selepas menghentikannya. Tahun lalu, Facebook mengaku mempunyai amalan yang serupa, dan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan mendenda Facebook sebanyak $ 5 bilion pada bulan Julai atas pelbagai kesilapan data pengguna.

Fakta Segera: 3.3 Juta

Itulah berapa tong minyak bungker yang digunakan oleh kapal kargo yang besar setiap hari. Jenis bahan api tertentu ini mempunyai 3,500 kali lebih banyak sulfur sebagai bahan api automotif, dan ia mempunyai satu kesan sampingan liar: Kilat adalah dua kali lebih mungkin untuk mogok dalam lorong perkapalan daripada di tempat lain.

WIRED Merekomendasikan: Aksesori Nintendo Switch

Jika anda mempunyai Switch, anda sudah tahu betapa hebatnya. Jika anda tidak, anda perlu mendapatkannya. Tetapi pengulas kami fikir anda tidak boleh berhenti di sana: Mereka mengumpulkan senarai 26 aksesori terbaik untuk menipu Suis anda.

Berita yang Boleh Anda Gunakan

Berikut adalah beberapa petua untuk memaparkan cerita Instagram anda.

Roundup harian ini tersedia sebagai newsletter. Anda boleh mendaftar di sini untuk memastikan berita yang disampaikan segar ke peti masuk anda setiap hari bekerja!