A $ 100M Bet That Coaching Online Boleh Buat Pengurus Lebih Baik


Cara Alexi Robichaux menceritakannya, syarikat jurulatih eksekutif dalam taliannya, BetterUp tidak bermula kerana dia seorang pengurus peringkat pertengahan dan terbakar dalam pencarian wawasan. Pastinya, dia menghabiskan masa sembilan bulan selepas bekerja dengan buku pembaikan diri, psikologi sukan, bimbingan hidup, bimbingan eksekutif, dan pelbagai pandangan lain yang dipandu dengan ketepatan pada pusarnya sendiri. Tetapi itu bukan apa yang dilakukan.

Malah, Robichaux telah menemui kejurulatihan sebagai pelajar sekolah menengah, ketika dia dan anak kecil mempunyai perniagaan kecil yang menyediakan apa yang disebutnya "pembangunan dan pembinaan" kepada rakan-rakan mereka. Sekatkan, untuk seketika, rasa takut yang menakutkan yang mungkin menimbulkan rasa sakit pada tulang belakang anda dengan idea memberitahu rakan sekolah anda tentang apa yang anda tidak selamat. Robichaux berkata beliau kembali kepada idea kerana sains. "Saya sangat teruja tentang dekad sains daripada psikologi positif. Ia hanya tidak beroperasi dalam hidup saya atau di tempat kerja, "kata Robichaux. "Saya menyedari, lelaki, jika saya mempunyai ini, ia akan mengubah prestasi peribadi saya sepenuhnya … Itu akan mempunyai hasil perniagaan yang nyata, positif dan juga hasil kehidupan."

Adakah bunyi itu seperti jalur dari dek padang? Betul: Pada hari Rabu, BetterUp Robichaux mengumumkan ia telah menaikkan $ 103 juta dalam modal teroka, dalam pusingan yang diketuai oleh Lightspeed Venture Partners. BetterUp menyediakan perkhidmatan latihan kepada syarikat lain, yang dihantar melalui peranti digital. "Saya fikir kita semua bersetuju bahawa kita tidak peduli untuk mengoptimumkan sumber terbesar dalam kunci kira-kira, iaitu modal insan," kata Will Kohler, rakan kongsi di Lightspeed. "Jika anda bertanya, apa yang dikehendaki orang dari persekitaran tempat kerja mereka, salah satu jawapan teratas adalah, untuk dibangunkan, untuk menjadi lebih baik, untuk membangunkan kemahiran mereka."

Jadi sekarang BetterUp berkembang menjadi pemain utama dalam dunia pendidikan bimbingan dan eksekutif, bersama dengan nama-nama seperti Patina dan Lee Hecht Harrison. Dengan 200 pekerja dan 1,000 jurulatih-semua kontraktor-BetterUp menghidangkan hampir 100 pelanggan, satu pertiga daripada mereka dalam Fortune 1000. Itu besar.

"Kejurulatihan adalah cara yang hebat untuk memudahkan makna dan tujuan."

Alexi Robichaux, BetterUp

Amerika Syarikat berada di dalamnya. Satu kajian baru-baru ini meletakkan saiz perniagaan bimbingan pada $ 12 bilion. Tetapi permintaan itu, pergi pemikiran, berasal dari akar rumput-dari anda dan saya dan semua drone korporat lain. Satu kajian pekerja milenium oleh Deloitte mengatakan bahawa orang lebih cenderung untuk tinggal bersama sebuah syarikat yang menggalakkan dan memupuk potensi kepimpinan mereka. Mereka yang ditinjau juga berkata merawat pekerja dengan baik adalah perkara yang paling penting tentang sebuah syarikat, di atas tingkah laku etika. (Impak alam sekitar, tanggungjawab sosial, inovasi, dan membuat produk yang bagus di bahagian bawah.)

Oleh itu, katakan anda percaya bahawa generasi baru pekerja lebih berminat daripada yang sebelumnya dalam mencari makna di pekerjaan mereka. Kenapa penjagaan syarikat? Lagipun, dari satu sudut pandangan (sebagai persembahan TV yang cukup baik meletakkannya), itulah yang menjadi wang. Tetapi mungkin snek percuma, dasar cuti yang baik, dan keupayaan untuk bekerja dari rumah hanya semua kepentingan meja dalam pertandingan untuk bakat. Mungkin syarikat perlu berbuat lebih banyak lagi. Daya tarikan untuk pembinaan, jika ada, mungkin penerapan inovasi teknologi baru yang mengkilap kepada apa yang biasa dipanggil Sumber Manusia. "Di hampir setiap syarikat, anda tidak mempunyai sumber kewangan, analitik, dan teknologi untuk melakukan kerja canggih dalam bidang orang ramai," kata Laszlo Bock, yang memelopori push HR-driven data di Google dan kemudian pergi ke mendapati Humu, yang bertujuan untuk meningkatkan kebahagiaan dan pengekalan pekerja bukan melalui bimbingan tetapi melalui analisis sentimen dan psikologi tingkah laku. "Jadi mereka pergi ke pihak ketiga untuk mendapatkan pandangan-Lembah Silicon Valley debu."

Orang-orang BetterUp mengatakan bahawa debu peri mereka sebenarnya membuat orang terbang. Secara metafora, iaitu "terbang" bermakna "peningkatan produktiviti, pengekalan yang lebih baik, kepuasan kerja yang lebih tinggi." Kejurulatihan mempunyai, wakil BetterUp menegaskan, ROI yang baik. Mengikut kaji selidik hasil BetterUp sendiri, sesi bimbingan secara rahsia dan permintaan mengurangkan tekanan sebanyak 24 peratus. Sesetengah syarikat telah melaporkan kepada BetterUp peningkatan dalam prestasi sehingga 26 peratus, dan pengurangan pembakaran sebanyak 15 peratus. Satu syarikat menyebut peningkatan sebanyak 63 peratus. Pasti, ini adalah perkara yang sukar untuk diukur. "Salah satu masalah dengan kejurulatihan ialah bukti tidak menjadi sebahagian daripadanya, dan pengukuran tidak menjadi teras kepada pengalaman itu," kata Gabriella Kellerman, yang menjalankan penyelidikan di BetterUp. Dia mencuba satu siri langkah psikometrik yang disahkan keberkesanan sebagai sebab syarikat mungkin pergi dengan BetterUp daripada pembekal lain.

Kajian selepas kajian mengatakan bahawa sementara bimbingan boleh memberi manfaat kepada pekerja, hasil yang dapat diandalkan sukar diperoleh. Terma seperti "makna" atau "kepuasan" meninggalkan banyak kekurangan untuk tafsiran. Latihan digital, pendekatan BetterUp, sangat baru sehingga tidak banyak data mengenai keberkesanannya. "Saya katakan ia bergantung kepada apa yang dilakukan oleh jurulatih, dan risiko ketika melakukan ini secara berskala memastikan ada yang baik dan kerja yang berguna itu dilakukan," kata Peter Cappelli, profesor pengurusan di Wharton School Perniagaan. "Tidak ada apa-apa pun yang saya boleh fikirkan-pada tahap pekerja individu yang jelas memacu pendapatan dan sebagainya. Terdapat terlalu banyak langkah dalam rantai itu. "

"Salah satu masalah dengan kejurulatihan ialah bukti tidak menjadi sebahagian daripadanya, dan pengukuran tidak menjadi teras kepada pengalaman itu."

Gabriella Kellerman, BetterUp

BetterUp dan pelanggannya mengakui itu. "Tidak hanya satu tan kerja untuk mengukur kesan melampaui tindak balas peserta," kata Summer Davies, pengurus senior pemimpin global di Mars, seorang pelanggan BetterUp. "BetterUp memimpin industri untuk mengatakan, lelaki, kita memerlukan cara yang lebih baik untuk mengukur … Kami berkata pada awal, metrik penting dan kita perlu melihat taksiran tidak hanya kerja program tetapi kerja pembinaan."

Metrik tersebut masih belum selesai. Tetapi Marikh tetap merancang untuk mengembangkan bilangan pekerja-mereka memanggil mereka Martians-dalam program dari 1,700 hingga 2,500 pada tahun 2020.

Namun, bercakap dengan Robichaux dan lain-lain di orbit kurang merasakan data dan lebih banyak tentang vibe. Sulit, dalam usaha untuk menentukan sama ada pembinaan adalah "berbaloi," untuk mengelakkan dari ROI tanggapan yang lebih abstrak tentang bagaimana perasaan serong. "Anda ingin mencari kejayaan peribadi dan kerjaya," kata Robichaux. "Kami selalu memikirkan ini sebagai dua hujung berbeza, tetapi semakin kami mendapati mereka tidak. Syarikat-syarikat mula melabur dalam apa yang kita panggil seluruh orang. Jika saya menjaga seluruh orang, saya menuai, mementingkan diri sendiri, hadiah itu. "

Makanan ringan percuma dan apa yang Robichaux memanggil "kemahiran menaik" tidak mencukupi. "Oleh kerana saya menghabiskan sebahagian besar waktunya di tempat kerja, saya perlu membebankan kerja sekarang dengan menghasilkan tujuan yang lebih tinggi daripada pemenuhan manusia," katanya. "Kejurulatihan adalah cara yang hebat untuk memudahkan makna dan tujuan."

Teori ini menunjukkan bahawa orang sekarang makin banyak makna terhadap pekerjaan mereka daripada yang biasa mereka lakukan. Itu mungkin, walaupun penyelidikan BetterUp sendiri sepertinya menentukan "makna" lebih sebagai penyertaan dalam matlamat yang sama. Bagaimana jika matlamat itu semakin bertambah dengan video di semua kos, atau menjadi Uber? Adakah itu bermakna? Mungkin "makna" sebenarnya hanya melakukan kerja yang baik dan dihargai untuknya.

Persoalannya, siapa yang mendapat faedah daripada anda mencari maksud itu? Jawapan pesanan pertama ialah anda, sudah tentu. Anda berasa baik. Anda kurang tertekan. Anda berbisik semasa anda bekerja. "Keterampilan yang dikatakan oleh orang ramai dari kejurulatihan termasuk menjadi komunikator yang lebih baik, memahami dinamik interpersonal di tempat kerja, pengurusan masa yang lebih baik, menjadi lebih mencerminkan, memahami tempat mereka buta dan menjadi lebih teratur," kata Anna Blackman, profesor pengurusan di James Cook University yang mengkaji kejurulatihan. Dan, tentu saja, mereka semua kelihatan seperti kemahiran yang baik untuk berada di rumah juga.

Jika, akibatnya, peningkatan produktiviti anda, anda seorang pengurus yang lebih inspiratif dari orang lain, dan anda tetap dalam pekerjaan yang sama lebih lama, itulah penukaran pemenuhan pribadi anda ke dalam dolar. Sesetengah bukti bahkan menghubungkan harga saham kepada penglibatan pekerja, walaupun sukar untuk memberitahu yang menyebabkannya. Jadi, adakah anda membayar lebih banyak daripada dolar itu sebagai hasilnya? (Itulah wang yang untuk.) Atau adakah anda memberi ganjaran kepada kepuasan yang berpunca dari kerja yang bermakna dengan baik? Kerana saya fikir saya tahu pilihan mana yang akan dipilih oleh para pemegang saham.

Saya bukan jenis pekerja yang sempurna, tetapi saya mendapati banyak makna peribadi dalam kewartawanan, kerana semua alasan klise-but-benar. Tetapi saya juga tahu ia tidak akan menjadikan saya kaya. Sukar untuk tidak melihat penyambungan-ke-pemenuhan-untung ini sebagai sejenis injil kemakmuran yang profesional. Tidak semua orang meninggalkan pekerjaan dan meneruskan usaha penglihatan. Malah lebih sedikit kembali dengan kedua-dua misi dan dek lapangan, dan berakhir dengan pembiayaan sebanyak $ 100 juta.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED