5 Soalan untuk Membantu Anda Memulakan Freelancing


freelancer

Statistik masuk. Freelancing mengatasi carta sebagai sumber masuk negara untuk kerja. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, tapak seperti Elance, oDesk, dan Guru menjejaskan pasaran dengan para pelawat bebas yang mencari dan menerima kerja yang paling rendah di luar sana.

Sekarang perkara akhirnya berubah.

Sepanjang tahun lepas, kadar purata pada Elance adalah $ 28 sejam – hampir empat kali gaji minimum yang diterima secara nasional. Yang membuat freelancing cara yang hebat untuk membuat wang di masa lapang anda, jika anda mempunyai kepakaran yang dicari oleh seseorang.

Kenapa Anda Perlu Bebas?

Freelancing adalah perniagaan berasaskan kontrak yang boleh dijalankan sendiri dan dalam masa anda sendiri. Perlu bekerja sepenuh masa? Tidak risau. Perlu sesuatu di mana anda boleh memanggil tembakan? Inilah dia. Freelancing akan menjadi lumayan seperti yang anda lakukan. Sekiranya anda mempunyai masa untuk menguburkan diri dengan leher, anda akan membuat lebih banyak wang. Jika anda tidak, anda akan mengambil sedikit wang tunai untuk membantu membayar bil-bil.

Selain itu, jika anda bebas, anda biasanya akan memilih sesuatu yang anda suka dan bagus kerana, dengan itu, anda akan membuat paling banyak wang dalam masa yang paling sedikit. Dan jika anda menyukainya, ia tidak akan terlalu banyak seperti kerja.

Bolehkah Anda Bebas?

Begitu banyak orang menganggap mereka tidak mempunyai apa-apa untuk ditawarkan sebagai freelancer. Namun, realitinya ialah semua orang adalah unik, dengan bakat semacam yang pasti dapat membantu orang lain. Sebaik sahaja anda tahu apa bakat itu dan sudut unik yang boleh anda tawarkan, ia haruslah mudah untuk mencari niche dan merapatkannya dengan selesa.

Sebaik sahaja anda tahu di mana anda layak masuk, anda boleh mula memperoleh pendapatan tambahan tambahan yang anda inginkan. Yang kacak, pada itu – terutamanya jika anda mendapat cukup baik pada apa yang anda lakukan untuk membawa masuk $ 28 per jam.

Jika anda mempunyai satu atau dua jam tambahan sehari, anda boleh memerah dalam beberapa masa lepas. Anda perlu melepaskan beberapa rancangan TV atau bangun sedikit pagi setiap pagi, tetapi anda akan membawa wang dengan syarat anda sendiri dan dengan cara anda sendiri. Anda tidak boleh mengalahkan itu.

Apakah Specialty Anda?

Adakah anda seorang pencerita yang baik? Mungkin anda boleh membantu orang lain menceritakan kisah mereka. Adakah anda tuan dalam seni? Reka bentuk web meletup. Suka menulis artikel majalah? Ketahui cara untuk bergerak ke majalah. Jika anda lebih suka bekerja sendiri daripada dalam talian, bagaimana dengan fotografi?

Terdapat banyak kategori freelance di luar sana. Cari yang sesuai dengan anda dan dapatkannya.

Di manakah anda bermula?

Mulakan dengan laman web: reka bentuk yang baik, beberapa salinan hebat, dan banyak kesabaran. Penarik yang tinggi pada Elance tidak duduk di sofa mereka yang tertanya-tanya apa yang harus dilakukan; mereka bangun dan menganggapnya. Mereka meneliti dan mengkaji dan menyempurnakan bakat mereka. Mereka tidak bergantung pada orang untuk datang kepada mereka; mereka keluar dari laman web dan tawaran itu.

Yang membawa saya ke titik lain.

Bagaimana Anda Boleh Menguruskan Masa Anda?

Anda akan bekerja di masa lapang anda, jadi anda perlu memastikan anda tahu apa yang perlu anda lakukan dan bila anda perlu melakukannya. Sekiranya anda mempunyai rancangan, apa yang perlu anda lakukan adalah laksanakan apabila tiba masanya untuk berfungsi. Itulah bagaimana keadaan dapat dilakukan dan gulung bank dibina.

Pembidaan mengambil masa. Tetapkan jadwal diri dan tekun. Gunakan sejam sehari untuk menyempurnakan kraf anda, dan satu jam untuk membida. Belajar dari kesilapan anda. Setiap tawaran adalah peluang untuk anda mengembangkan diri anda dan perniagaan freelancing anda. Anda tidak akan melakukannya dengan betul pada kali pertama, dan mungkin bukan ke-21. Tetapi, anda akan melakukannya pada akhirnya. Selagi anda menyedari kesilapan anda, anda akan dapat membetulkannya pada kali seterusnya.

Freelancing adalah seni – dan pada hari ini dan usia, mengambil makna baru. Ini cara terbaik untuk beralih daripada membuang masa untuk membuat wang.

Apa yang anda boleh bertukar menjadi pertunjukan lepas hujung minggu ini?