3 Tips Membina Jenama Peribadi Anda di Media Sosial


Sejak masa depan mana-mana sektor tidak pasti, penting untuk membina jenama peribadi yang melampaui industri anda

Oktober
9, 2019

3 min dibaca

Pendapat yang dinyatakan oleh Usahawan penyumbang adalah mereka sendiri.


Saya memulakan perniagaan saya, Hunk-O-Mania, sebelum era media sosial dan pada masa awal pemasaran internet. Semasa membina syarikat saya, saya telah mengabaikan jenama peribadi saya – dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah berusaha untuk membiasakannya dengan merangkul platform media sosial sebagai cara untuk membina jenama saya di luar perniagaan saya.

Mewujudkan jenama peribadi yang kuat di media sosial boleh mengambil masa, tetapi ia juga boleh memberi manfaat yang signifikan. Berdasarkan pengalaman saya sendiri, berikut adalah beberapa petua mengenai bagaimana untuk membina jenama autentik anda sendiri di media sosial.

Ketahui bahawa anda hanya terhad oleh imaginasi anda.

Berbanding dengan kaedah promosi beberapa dekad yang lalu, media sosial benar-benar transformatif. Bayangkan membina nama untuk diri sendiri sebelum Instagram. Anda boleh mengambil iklan majalah, menulis blog peribadi atau menjalankan iklan TV. Untuk peluang TV, anda dikekang oleh pengeluar; terdapat batasan apa yang anda boleh katakan dan menghadkan kandungan yang anda berikan. Dengan sosial, pada asasnya tiada batasan. Anda boleh mempamerkan foto kenaikan anda seminggu untuk memberi orang cara untuk berhubung dengan anda secara peribadi, kemudian berkongsi jawatan tentang stand smoothie buah di kawasan kejiranan anda minggu depan supaya pengikut anda merasa mereka bersama untuk perjalanan sejauh hari anda – rutin harian.

Ingatlah bahawa jenama peribadi anda dapat melangkaui industri anda.

Membina jenama peribadi anda membolehkan anda secara bebas meneroka jalan yang berbeza dan membuka lebih banyak pintu. Ini amat penting bagi usahawan, kerana mereka sering harus bersedia untuk menerima kegagalan dan mencuba perkara-perkara baru. Sebagai seorang usahawan, akhirnya anda akan memutuskan untuk menukar hala tuju syarikat dan kerjaya anda. Sebagai wajah syarikat anda, adalah idea yang baik untuk menjadi jurucakap untuk produk atau perkhidmatan anda sambil menyampaikan diri anda sebagai inovator, pihak berkuasa dan keperibadian yang unik. Kerana kerjaya anda berjalan, anda mungkin sedang dipertimbangkan untuk kerusi papan atau peranan penasihat lain, dan jenama peribadi yang kuat dapat memberi anda peluang dalam persaingan. Sejak masa depan mana-mana sektor tidak pasti, penting untuk membina jenama peribadi yang melampaui industri anda – dengan cara itu, anda boleh pergi, katakan, menjalankan firma perisian untuk menguruskan rangkaian restoran. Ia adalah jenama anda yang memberi inspirasi kepada keyakinan, kecekapan dan kepercayaan, yang semuanya penting untuk berjaya dalam perniagaan dan dengan orang.

Berkomunikasi dengan pengikut satu sama lain untuk mendorong penglibatan yang bermakna.

Bercakap terus kepada pengikut adalah salah satu cara terbaik untuk membentuk hubungan. Anda tentu memerlukan kandungan yang menarik dan gambar-gambar yang hebat, tetapi komunikasi satu sama pentingnya sangat penting, terutama ketika Anda mulai bersosial. Keterlibatan dengan pengikut menunjukkan anda orang yang benar dan peduli tentang mewujudkan hubungan dengan orang lain, bukan hanya membina kiraan pengikut anda.