3 Haiwan Hurt Dengan Akta Spesies Terancam Baru


Cerita ini pada asalnya muncul di The Guardian dan merupakan sebahagian daripada kerjasama Meja Iklim.

Pentadbiran Trump mengembalikan kedudukan latitud AS untuk melindungi spesies berhampiran kepupusan, seperti para saintis dunia memberi amaran bahawa krisis biodiversiti tidak lama lagi akan meletakkan manusia berisiko.

Perubahan kepada bagaimana kerajaan melaksanakan Akta Spesies Terancam, yang dipuji oleh industri, akan menjadikannya lebih sukar untuk melindungi makhluk yang paling lemah.

Beberapa haiwan yang unik, termasuk wolverine Amerika Utara, burung hantu di utara dan kumbang pengebumian Amerika, menunjukkan bagaimana perubahan dapat menghalang perlindungan spesies.

Lebih daripada 1,600 spesies dianggap berisiko secara rasmi di Amerika Syarikat. Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada musim bunga ini mendapati manusia mengganggu alam semulajadi dan meletakkan sejuta spesies berisiko kepupusan di seluruh dunia. Sekurang-kurangnya 680 spesies vertebrata telah punah dalam 400 tahun yang lalu.

Di bawah perubahan yang dimuktamadkan pada hari Isnin, spesies yang dikategorikan sebagai "terancam" tidak akan menerima perlindungan yang sama dengan yang tersenarai sebagai "terancam." Peraturan baru ini akan membolehkan pegawai menarik lebih banyak perhatian kepada kesan ekonomi melindungi spesies.

Pengkritik mengatakan bahawa semakan akan menjadikannya lebih sukar bagi kerajaan AS untuk melindungi spesies yang terdapat di seluruh negara. Dan mereka mengatakan mereka akan membekalkan pengawal selia daripada melindungi hidupan liar dari krisis iklim. Penyokong alam sekitar telah berjanji untuk mencabar peraturan baru di mahkamah.

Wolverine Amerika Utara

Alamy

Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar tidak lama lagi akan memutuskan sama ada untuk melindungi wolverine Amerika Utara, spesies yang bergantung pada iklim yang lebih sejuk untuk bertahan. Makhluk yang panjang 3 kaki itu, yang menyerupai beruang kecil dengan ekor lebat, memburu pelbagai luas. Tetapi jika suhu meningkat pada kadar yang dijangkakan, wolverines boleh kehilangan sepertiga dari rangkaian mereka di selatan Kanada pada tahun 2050, dan dua pertiga sebelum akhir abad ini, menurut National Geographic. Wolverines sudah jarang berlaku, dan hanya beberapa ratus dianggarkan wujud.

Di bawah peraturan baru ini, krisis iklim mungkin tidak banyak mempengaruhi keputusan pemuliharaan tentang wolverine kerana kesannya tidak memenuhi definisi baru agensi untuk "masa hadapan yang boleh dijangka." Kerajaan juga boleh membenarkan aktiviti yang akan memusnahkan habitat wolverine, dengan alasan bahawa mana-mana satu projek tidak akan menghapuskan semua pilihan haiwan itu.

Agensi itu telah memutuskan untuk tidak menyenaraikan makhluk tersebut pada tahun 2014 di bawah Barack Obama. Ia membatalkan keputusan itu pada 2016 sebelum Trump dipilih.

Jeff Copeland, ahli biologi Perkhidmatan Hutan yang telah bersara kini dengan Yayasan Wolverine, berkata kerajaan melepaskan peluang untuk memikirkan cara melindungi populasi yang kelihatan selamat sekarang tetapi berisiko pada masa depan dari krisis iklim.

"Sains kini menunjukkan bahawa iklim pemanasan kemungkinan besar akan memberi kesan buruk kepada wolverine," kata Copeland. "Itulah perdebatan yang perlu berlaku."

Burung hantu terik

Kevin Schafer / Getty Images

Burung hantu di utara juga diedarkan secara meluas. Untuk melarang aktiviti yang mengancam burung hantu, agensi itu perlu menentukan mereka akan merosakkan seluruh habitat burung hantu, kata Noah Greenwald, pengarah spesies yang terancam untuk Pusat Kepelbagaian Biologi.

"Oleh itu, tidak ada cara untuk melakukan apa-apa projek pembalakan tunggal di habitat tumbuhan lama burung hantu, atau pembinaan empangan di satu sungai untuk salmon atau sturgeon, boleh didapati sebagai pengubahsuaian buruk," kata Greenwald. "Kami merujuk kepada ini sebagai membenarkan kematian dengan seribu potongan."

Burung itu telah disenaraikan sebagai terancam sejak tahun 1990. Ancaman utamanya adalah kehilangan habitat dan persaingan dari burung hantu yang dilarang.

Amerika mengebumikan kumbang

OMAR TORRES / Getty Images

Pentadbiran Trump telah mencadangkan untuk "menurunkan" kumbang, yang akan membolehkan lebih banyak penggerudian minyak dan gas di negeri-negeri seperti Oklahoma. Spesies ini akan disenaraikan sebagai "terancam" dan bukannya "terancam." Di bawah perubahan baru, itu bermakna ia tidak akan mempunyai perlindungan automatik yang sama.

Pemulihara berkata bahawa bermakna kerajaan akan menghadapi lebih banyak tekanan untuk mengecualikan industri tertentu dari keperluan.

Kumbang itu pernah hadir di 35 buah negeri dan sekarang hanya sembilan. Kumbang betina membuat sarang mereka dalam bangkai yang dikebumikan. Mereka boleh menahan ragut tetapi terdedah kepada ladang-ladang monokultur dan penggunaan industri jentera berat bergerak di atas tanah di atasnya.

Jon Bedick, seorang ahli fakulti di Shawnee State University dan penyelidik kumbang burying, berkata keputusan itu terlalu awal kerana spesies itu belum pulih dan masih ada ketidakpastian tentang bagaimana dan mengapa ia merosot. Beliau mengkritik pembaharuan bagaimana kerajaan melaksanakan Akta Spesies Terancam sebagai politik secara terang-terangan.

"Sudah tentu kita harus mempunyai persekitaran yang sesuai dengan ekonomi, tetapi bukan pada kos segala-galanya," kata Bedick.


Lebih Banyak KERETAIAN WIRED