10 Gejala, Lokasi & Perubatan


Sakit Perut (Sakit Perut) pada Fakta Kanak-kanak

Gambar seorang wanita bercakap dengan anaknya.

Kesakitan perut pada anak-anak biasanya tidak serius.

 • Kesakitan abdomen adalah salah satu sebab yang paling biasa bagi ibu bapa untuk membawa anaknya mendapat perhatian perubatan.
 • Gejala dan tanda-tanda Kesakitan perut pada kanak-kanak termasuk gas (kembung), menggosok di sekitar butang perut, terutamanya jika rasa sakit terletak rendah dan turun di sebelah kanan abdomen, anda "hanya tahu" bahawa kanak-kanak itu sangat sakit, rupa pucat, berpeluh , mengantuk atau tidak bermaya, muntah; Walau bagaimanapun, jika ia tidak hilang (Walaupun, muntah tidak selalu hilang.), cirit-birit, demam, sakit pangkal paha, masalah kencing, dan ruam. Lebih-lebih lagi, kesakitan perut pada kanak-kanak bergantung kepada jika rasa sakit datang dan pergi (berselang-seling), lokasi sakit, jika rasa sakit adalah akut atau kronik, dan betapa teruknya kesakitan.
 • Sebab-sebab yang mungkin berlaku untuk kesakitan perut kanak-kanak adalah dari remeh kepada ancaman hidup, dengan sedikit perbezaan dalam aduan kanak-kanak.
 • Nasib baik, sakit perut pada anak biasanya akan bertambah dengan cepat.
 • Kesakitan perut pada kanak-kanak adalah serius jika dia mempunyai demam tinggi, telah mengalami cirit-birit lebih lama daripada 24 jam, atau telah muntah lebih lama daripada 24 jam.
 • Setiap ibu bapa atau penjaga menghadapi kesukaran untuk memutuskan sama ada aduan memerlukan penjagaan kecemasan atau tidak.

Apakah Gejala dan tanda-tanda sakit perut pada kanak-kanak?

Seorang ibu bapa atau penjaga biasanya dapat melihat sakit di perut anak. Bayi dan kanak-kanak yang sangat muda mungkin menangis, sakit nyeri secara terbuka, dan menggulung. Kanak-kanak kecil biasanya cepat memberitahu anda apa yang salah. Sesetengah remaja mungkin enggan melaporkan kesakitan, dan anda mesti cuba mendapatkan penjelasan yang jelas tentang apa yang mereka rasa. Tanya tentang syarat-syarat ini:

 1. Tempoh kesakitan: Sebab-sebab yang paling mudah sakit perut tidak bertahan lama. Kebanyakan kita mengalami sakit gas atau selesema perut / usus, dan ingat bahawa kesakitan biasanya hilang dalam masa 24 jam. Mana-mana sakit perut yang berterusan lebih daripada 24 jam harus dinilai oleh doktor.
 2. Lokasi kesakitan: Sakit yang paling mudah terletak di tengah abdomen. Kanak-kanak akan menggosok di sekitar butang perutnya. Kesakitan yang dirasakan di kawasan-kawasan lain lebih banyak berkaitan. Ini adalah terutamanya kesakitan yang terletak rendah dan turun di sebelah kanan abdomen. Kesakitan di kawasan itu harus dianggap sebagai apendiks sehingga terbukti sebaliknya.
 3. Rupa kanak-kanak: Sebagai peraturan umum, jika kanak-kanak itu kelihatan sangat sakit selain sakit, bantuan perubatan perlu dicari. Seringkali, pengasuh "hanya tahu" kanak-kanak itu sangat sakit. Apabila kesakitan perut berlaku, perkara utama untuk mencari termasuk penampilan pucat, berpeluh, mengantuk atau kekeliruan. Ia adalah paling penting apabila kanak-kanak tidak dapat terganggu dari kesakitan dengan bermain, atau enggan minum atau makan selama beberapa jam.
 4. Muntah: Kanak-kanak muntah agak kerap dengan sakit perut, tetapi muntah tidak selalu menunjukkan masalah yang serius. Bagaimanapun, dengan tempoh kesakitan, punca muntah yang paling mudah hilang dengan cepat. Peraturannya lagi ialah muntah lebih lama daripada 24 jam adalah sebab yang sah untuk memanggil doktor.
 5. Sifat muntah: Pada bayi dan kanak-kanak yang sangat muda, muntah yang hijau atau kuning adalah alasan untuk memanggil doktor. Pada sebarang umur, muntah yang kelihatan mengandungi darah atau bahan yang lebih gelap adalah alasan untuk mendapatkan rawatan kecemasan.
 6. Cirit-birit: Cirit-birit juga biasa dengan sakit perut dan biasanya menunjukkan bahawa virus adalah penyebabnya. Ini boleh berlangsung selama beberapa hari tetapi biasanya hanya berlangsung kurang dari 72 jam (tiga hari). Mana-mana darah dalam najis adalah sebab untuk mendapatkan rawatan perubatan.
 7. Demam: Kehadiran demam tidak selalu menunjukkan masalah yang serius. Sudah tentu, suhu biasa dapat dilihat dengan penyebab yang lebih serius dari sakit perut.
 8. Sakit groin: Satu masalah yang serius yang dapat dijelaskan oleh budak lelaki sebagai sakit perut sebenarnya berasal dari tempat lain. Ia adalah kilasan testis, suatu keadaan di mana testis mengalihkan dirinya dan memotong bekalan darahnya sendiri. Kanak-kanak itu mungkin malu untuk menyebut lokasi, jadi anda harus bertanya sama ada sakit "di bawah sana." Masalah testicular biasanya mudah diperbaiki jika dirawat dengan cukup awal. Oleh itu, jika seorang kanak-kanak mengadu sakit di kawasan groin atau buah zakar, dapatkan rawatan kecemasan perubatan.
 9. Masalah kencing: Kesakitan abdomen yang dikaitkan dengan masalah kencing, seperti kencing yang menyakitkan atau kerap, dapat menunjukkan jangkitan dan merupakan alasan untuk mendapatkan rawatan perubatan.
 10. Rash: Penyebab serius sakit perut juga berlaku dengan ruam baru. Gabungan ruam kulit dengan sakit perut adalah sebab untuk menghubungi doktor anda.
SLIDESHOW

Gangguan Kulit Biasa Kanak-Kanak
Lihat Tayangan Slaid

Bilakah Sakit Perut pada Kanak-kanak Serius?

Untuk kanak-kanak yang sakit perut yang teruk, pergi ke Jabatan Kecemasan terdekat jika kanak-kanak mempunyai demam tinggi, telah mengalami cirit-birit atau muntah lebih lama daripada 24 jam. Sakit perut kiri yang dikenalpasti dan dirawat lebih awal mempunyai prognosis yang baik secara keseluruhan; Walau bagaimanapun, sakit tidak didiagnosis dan tidak dirawat boleh mengancam nyawa. Untuk keadaan yang serius, rawatan boleh menjadi lebih luas seperti pengambilan dan pembedahan hospital.

Seorang ibu bapa atau pengasuh harus bekerjasama dengan pakar pediatrik dan hospital pada awal penyakit anak untuk memastikan anak mendapat rawatan yang sesuai.

Apa yang Menyebabkan Sakit Perut pada Kanak-kanak?

 • Jangkitan: Virus atau bakteria boleh menyebabkan sakit perut, biasanya dari selesema perut atau selesema usus (dipanggil gastroenteritis). Jangkitan virus cenderung berpanjangan dengan cepat, sementara jangkitan bakteria mungkin memerlukan antibiotik untuk menjadi lebih baik.
 • Makanan yang berkaitan: Keracunan makanan (yang mempunyai gejala seperti selesema perut / usus), alahan makanan, makan makanan berlebihan, atau pengeluaran gas – mana-mana ini boleh menyebabkan kembung dan ketidakselesaan sementara. Biasanya permulaan pesat selepas makan.
 • Keracunan: Ini boleh merangkumi masalah mudah (seperti sabun makan) kepada isu-isu yang lebih serius seperti menelan pil besi, magnet, duit syiling, botulisme dari makanan yang rosak, atau ubat yang berlebihan (seperti keracunan acetaminophen (Tylenol)).
 • Masalah pembedahan: Ini termasuk appendicitis atau penyumbatan perut.
 • Punca perubatan: Perkara di luar abdomen boleh menyebabkan sakit perut. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak boleh mengalami sakit perut daripada komplikasi diabetes atau dari gigitan labah-labah janda hitam.

Apakah Ujian Diagnosis Punca Sakit Perut pada Kanak-kanak?

Kesakitan abdomen pada kanak-kanak mempunyai beberapa sebab yang berpotensi, yang mempengaruhi pelbagai sistem organ, masing-masing memerlukan satu set ujian diagnostik yang unik. Doktor akan mendapatkan sejarah yang teliti dan memeriksa kanak-kanak, yang mungkin akan memasukkan ujian rektal untuk menilai kehadiran darah. Dari maklumat ini, doktor boleh mengarahkan ujian tambahan.

 • Darah mungkin akan ditarik dan dihantar ke makmal untuk jumlah sel darah (kiraan darah lengkap, CBC), ujian fungsi hati, kultur darah, tahap amilase / lipase, dan / atau tahap plumbum. Sampel air kencing boleh didapati dan dihantar untuk urinalisis dan kultur.
 • Sampel tinja boleh didapati untuk memeriksa darah, bakteria, atau parasit.
 • Kajian pencitraan (X-ray dan kajian yang berkaitan) boleh diambil untuk menilai perut. Ujian lain mungkin termasuk:
 • Ujian khas boleh dipesan berdasarkan keadaan kanak-kanak, termasuk enema barium atau menelan, manometri dubur, atau ujian pelvik.
 • Pakar pakar seperti ahli gastroenterologi atau pakar bedah pediatrik atau umum boleh dirujuk.

Apa Perubatan Mengubati Sakit Perut pada Kanak-kanak?

Kesakitan abdomen pada kanak-kanak sering boleh dirawat dengan penjagaan rumah. Pastikan anak mendapat rehat yang cukup, berikan cecair untuk mengelakkan dehidrasi, elakkan makanan pepejal, aspirin, antibiotik (kecuali yang ditetapkan oleh doktor), dan makanan tambahan herba. Acetaminophen (Tylenol) boleh diberikan jika kanak-kanak mempunyai demam ringan.

Apa Pemulihan Rumah Asli Rawat Sakit Perut pada Kanak-kanak?

Seorang ibu bapa atau pengasuh mestilah memerhatikan dan harus menghubungi bantuan yang sesuai pada masa yang sesuai. Memantau kanak-kanak terutamanya rapat semasa pemulihan sehingga kanak-kanak lebih baik. Seorang remaja mungkin tidak mahu diganggu tetapi masih perlu dipantau.

 • Rehat: Seorang kanak-kanak dengan sakit perut aktif sering mendapat manfaat daripada berehat. Berbaring muka boleh membantu melegakan kesakitan gas, tetapi kedudukan yang optimum adalah yang merasakan yang terbaik kepada kanak-kanak.
 • Diet: Orang ramai boleh bertahan lama tanpa makanan pepejal tetapi perlu bersaing dengan cecair. Dehidrasi mengambil masa untuk berkembang, jadi memaksa cecair tidak perlu. Seorang kanak-kanak yang muntah secara aktif tidak dapat menahan sejumlah besar cecair. Doktor mengesyorkan memberi sejumlah kecil (1-2 auns) pada satu masa (setiap 15-20 minit biasanya) sehingga kanak-kanak boleh mengendalikan lebih banyak. Elakkan cair berwarna, berkarbonat, berkafein, berlemak, atau terlalu banyak asid atau manis (seperti cola gelap, teh, kopi, susu, minuman sukan, dan jus buah).
 • Bendalir untuk memberi: Jangan memberi air atau susu rebus kepada bayi, kerana ia boleh menyebabkan masalah serius dengan kandungan garam badan mereka. Juga, susu lebih sukar untuk perut sakit untuk dicerna. Doktor mengesyorkan pelbagai cecair dehidrasi. Sebagai contoh, Pedialyte boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi. Cobalah untuk mendapatkan kembali bayi pada penyusuan biasa secepat mungkin. Pilihan yang baik untuk kanak-kanak yang lebih tua termasuk halia ale atau sup sup mudah. Elakkan susu, jus buah-buahan, minuman berkarbonat yang banyak, kopi, dan minuman sukan (seperti Gatorade) pada pesakit dengan cirit-birit, kerana perut tidak boleh bertahan dengan cecair ini. Jika kanak-kanak yang lebih tua meminta minuman ringan, elakkan mereka yang mempunyai kafein. Mengganggu minuman berkarbonat boleh membuat mereka lebih ditakdirkan untuk kanak-kanak yang sakit.
 • Makanan pepejal: Kanak-kanak akan memberitahu anda apabila sudah tiba masanya untuk mendapatkan makanan padat. Mulailah dengan perlahan-lahan, terlebih dahulu mencuba roti bakar atau keropok kemudian maju ke makanan biasa kerana mereka bertolak ansur dengan makanan. Pisang, sos epal, roti bakar biasa, atau beras yang dimasak juga merupakan makanan yang sesuai untuk diperkenalkan selepas diet cecair penuh.
 • Ubat-ubatan: Anda boleh menggunakan acetaminophen (Aspirin Free, Children's Silapap, Panadol, Liquiprin, atau Tylenol) untuk mengawal demam. Kebanyakan doktor masih mengelakkan aspirin pada kanak-kanak. Elakkan antibiotik kecuali yang ditetapkan oleh doktor. Doktor tidak mencadangkan ubat herba atau ubat rumah yang lain. Sekiranya anda menggunakannya dan kemudian melihat seorang doktor, pastikan anda memberitahu doktor tepat apa yang anda berikan kepada anak itu, kerana bahan tersebut boleh menjejaskan cadangan rawatan.

Disemak pada 10/8/2019

Rujukan

Punca kesakitan perut akut pada kanak-kanak dan remaja. UpToDate. Dikemaskini: 30 Ogos, 2019.